Otvorena Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za uzgoj matica

27.05.2016. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Otvorena Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za uzgoj matica

Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica počela je sa radom.

Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica danas je svečano otvoren pri Veterinarskom zavodu Unsko-sanskog kantona.

Savremeni laboratorija i Centar opremljeni u sklopu projekta "Promocija pčelarstva" koji finansira EU, a koji se provodi od 20. decembra 2014. do 19. decembra 2016. na području Unsko-sanskog kantona, Zadarske županije, te općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 eura.

Direktor Veterinarskog zavoda USK-a Zlatko Jusufhodžić istakao je da novoopremljeni laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje fizičko-hemijskih analiza meda i pčelinjih proizvoda i polensku analizu meda u skladu s normama Evropske unije.

"Osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Veterinarskom zavodu, projektom se uspostavlja i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, koja ima vrijednu opremu za uzgoj selekcionisanih matica "Kranjske pčele" što će omogućiti selekciju i uzgoj kvalitetne matice koja će biti produktivnija i na taj način omogućiti svim pčelarima povećan obim proizvodnje pčelinjih proizvoda", kazao je Jusufhodžić.

Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević je, nakon otvorenja laboratorija i centra, kazao je da je Veterinarski zavod USK-a najbolja institucija u BiH kada su u pitanju kontrole kvalitete sirovog mlijeka, a  od danas i meda, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti