Otvorenje FIS-a u Brčkom planirano 14. marta - Vrijednost investicije je 18 miliona KM

21.02.2008. 09:46 / Izvor: Dnevni list
Otvorenje FIS-a u Brčkom planirano 14. marta - Vrijednost investicije je 18 miliona KM

Radovi na uređenju poslovnog prostora FIS Vitez u Brčkom sve više dobivaju konačan izgled. Prema informacijama iz FIS-ova sustava nadzora radova u Brčkom, ovaj bi se centar trebao otvoriti 14. marta. Veličina prostora je 17.000 kvadratnih metara. Vrijednost investicije je 18 miliona KM.

Centar će u prvoj fazi zaposliti oko 200 radnika, čiji je jedan dio na obuci. Oko 70 posto zaposlenih radnika su trgovci. Prema riječima odgovornih u FIS-u, ponuda u brčanskom centru sadržavati će 250.000 raznih artikala na dvadesetak specijaliziranih odjela. Kako kažu u Službi za odnose s javnošću viteškog FIS-a, ponuda roba je s područja 50 država svijeta. U gradnji centra u Brčkom angažirano je 20 kompanija iz BiH, od čega pet iz Brčko Distrikta. FIS-ov centar u Brčkom po veličini će biti drugi u BiH, odmah iza onog u sjedištu tvrtke u Vitezu. Inače, FIS-ov centar nije jedina investicija u Brčko Distriktu ove godine.

U Vladi Distrikta napominju kako će ove godine na područje Distrikta biti investirano više od 300 miliona KM. Radi se o 15 velikih gospodarskih objekata. Među tim projektima podrazumijeva se rafinerija šećera, tvornica namještaja Malagić, poslovni centri Sarajevske pivare i Robota, tvornica obuće u Brezovom polju, te tvornica špirita. Očekivati je i početak radova na rafineriji bioetanola. Lokacija još nije određena, ali je poznato da će biti smještena na površini od 20 hektara uz rijeku Savu. Ipak, cjelokupan projekt ove rafinerije morat će imati oko hiljadu hektara površine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti