Pandemija uticala i na rad javnog toaleta na Baščaršiji, nema više isplativost

15.07.2020. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Pandemija uticala i na rad javnog toaleta na Baščaršiji, nema više isplativost

Još od ranije je poznato da spomenuti WC vikendom iza 18h nije bio u funkciji, o čemu su više navrata govorili sarajevski turistički vodiči.

Veće neko vrijeme jedan od problema glavnog grada jeste nepostojanje većeg broja funkcionalnih javnih nužnika - toaleta.

Kroz historiju je poznato da je Sarajevo još od 1882. godine imalo desetak javnih nužnika – toaleta širom grada, kojih je do 1912. bilo čak 18. Danas to nije slučaj, jer se isti mogu prebrojati na prste jedne ruke.

Jedan od najstarijih i najpozatijih je onaj na Baščaršiji u ulici Luledžina. Ovaj toalet već neko vrijeme nije u funkciji i kako su za Akta.ba potvrdili iz Općine Stari Grad, u čijoj je nadležnosti, razlog je velika neisplativost, koju je donijela pandemija koronavirusa.

"Zbog enormnog, skoro 100 postotnog smanjenja turističkih posjeta starogradskoj jezgri, smanjilo se i korištenje pomenutog javnog nužnika, koji više nema isplativost. Stabilizacijom epidemiološke situacije, otvaranjem granica, dolaskom turista u Stari Grad, razmatrat će se ponovno otvorenje javnog nužnika u ulici Luledžina", kazali su iz Općine.

Toalet su osim turista koristili i lokalni trgovci.

Još od ranije je poznato da spomenuti toalet vikendom iza 18h nije bio u funkciji o čemu su više navrata govorili sarajevski turistički vodiči, koji su turiste morali slati u lokalne kafiće kako bi koristili toalet. Ovo je samo još jedan nedostatak turističke infrastruktuture u glavnom gradu.

Na osnovu Sporazuma iz decembra 2017. godine, koji su potpisali Općina Stari Grad i Grad Sarajevo regulira se upravljanje, održavanje i plaćanje računa za isporuku vode sa javnih česmi, fontana i nužnika na području općine Stari Grad.

Na osnovu tog Sporazuma Grad Sarajevo ima obavezu nad upravljanjem, održavanjem i plaćanjem računa za isporuku vode  sa ukupno 26 javnih česmi na području ove općine, dok Općina Stari Grad ima istu obavezu nad 13 javnih česmi i dva javna nužnika na području Baščaršije, jedan u ulici Mudželeti veliki i jedan u ulici Luledžina.

Član 5. Sporazuma dozvoljava angažovanje trećeg lica u cilju efikasnog i ekonomičnog održavanja javnih česmi, fontana i nužnika na području općine Stari Grad, što je i učinjeno u slučaju javnog nužnika u ulici Luledžina, koji se koristio uz naplatu.

Općina Stari Grad je, s ciljem obezbjeđenja kvalitetnih uslova za odmor i rekreaciju svojih stanovnika, ali i ostalih posjetioca, pokrenula je proceduru izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju javnog nužnika na lokalitetu Dariva.

"Novi sadržaj na ovom području potakli su stanovništvo da sve češće i u znatno većem broju posjećuje ovu zelenu oazu, koja se nalazi nadomak jezgra Starog Grada i Sarajeva. Upravo zbog veće koncentracije stanovništva na ovom području Općina Stari Grad se odlučila za izgradnju javnog nužnika na lokalitetu Darive. Projektno-tehnička dokumentacija će podrazumijevati izgradnju javnog nužnika na površini od oko 100 metara kvadratnih, koji će potpuno biti uklopljen u ambijentalnu cjelinu, s obzirom da će biti smješten u zastićenom pejzažu", kazali su.

Spomenuti toalet će imati odvojene prostorije za muškarce i žene, zatim prostor za osobe s invaliditetom, kao i prostor za presvlačenje djece.

Projekat će planirati i instalaciju solarnih panela na krovu toaleta za snabdijevanje objekta toplom sanitarnom vodom. 

"U posljednjem periodu Općina Stari Grad je uložila značajne napore u oživljavanju lokaliteta Bentbaša Aleja ambasadora – Dariva - Kozija ćuprija. Urađena je nova "led" rasvjeta u Aleji ambasadora, postavljen videonadzor, te je na Darivi izgrađeno jedno od najmodernijih dječijih igrališta u Kantonu Sarajevo, s prostorom za odmor i rekraciju. U fazi je i izgradnja javne "led" rasvjete na potezu od Darive do Kozije ćuprije, na šetnici u dužini od 1.400 metara", rekli su nam iz Općine.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti