Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Parlamentarna skupština BIH usvojila novi Zakon o javnim nabavkama

29.04.2014. 17:17 / Izvor: eKapija.ba

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama od strane Doma naroda BiH.

Delegacija EU i EUSR želi pohvaliti Agenciju za javne nabavke BiH na trudu koji je uložila kako bi se usvojio ovaj zakon, kao i članove Parlamentarne skupštine BiH koji su podržali ovaj važan zakon. Svjesni smo da je rješenje postignuto u duhu kompromisa između različitih zainteresiranih strana, navode iz Delegacije. 

Novim se zakonodavstvom unaprijeđuju postojeća pravila za javne nabavke i prenose odgovarajuće direktive EU kojima se dokazano ostvaruju uštede novaca poreskih obveznika i podstiče poštena konkurencija. Sistem javnih nabavki u skladu sa standardima EU predstavlja veoma efikasnu antikorupcijsku mjeru kojom će se osigurati efikasnost u javnoj potrošnji i, u konačnici, viši kvalitet javnih usluga. Usvajanje novog zakona u skladu sa pravnom stečevinom EU učinit će sistem javnih nabavki u BiH efikasnijim i dati mu izraženiju stratešku notu poštujući principe transparentnosti i konkurencije u interesu kako javnih nabavljača tako i ekonomskih subjekata. 

Transparentne javne nabavke predstavljaju jednu od najvažnijih oblasti u cjelokupnom procesu evropskih integracija. One predstavljaju čak i više od temelja Jedinstvenog tržišta EU. One su također i temelj sistema integriteta i odgovornosti koji je neophodan za konsolidiranje vladavine zakona i funkcioniranje demokratije,  ističe se u saopćenju Delegacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti