Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pekić: Izmjene Zakona o robnim rezrvama povećat će transparentnost javnih nabavki

16.07.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo je pozvala Vladu KS i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da pokrenu program obuke za potencijalne ponuđače u sistemu nabavki koje provode institucije u Kantonu.

Direktorica Jelena Pekić poručuje da nema boljeg alata za borbu protiv korupcije od osiguranja lakšeg pristupa informacijama i znanju prema ponuđačima.

"U praksi imamo situaciju da brojni ponuđači ne ispune formalno-pravne uslove ponude i procedure javnih nabavki, zbog čega je država na gubitku - manje povoljni ponuđači bez greške pripremaju ponude i traženu dokumentaciju, a cijeli proces obeshrabruje brojne dobavljače da se uključe. Potrebno je otvoriti vrata naših institucija i da promijenimo način razmišljanja: moramo biti na usluzi privrednicima i dobavljačima jer će upravo to donijeti stvarne uštede u sistemu", poručuje Pekić.

Direktorica Pekić poručuje da se trenutno unutar Direkcije radi na izmjenama postojećeg Zakona o robnim rezervama, a sve sa ciljem unapređenja i povećanja transparetnosti poslovanja Direkcije.

"Direkcija za robne rezerve KS će pozvati međunarodnu zajednicu da podrži ove napore, kako bismo Kanton Sarajevo učinili primjerom dobre prakse i nastavili sa pozitivnim reformama sistema. Brojevi će pokazati da se ulaganje u transparentnost uvijek isplati", zaključuje Pekić.

PODIJELI:

TAGOVI:

jelena pekić

robne rezerve

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti