Počinje anketiranje građana o upotrebi IK tehnologija u domaćinstvima BiH

11.05.2018. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Počinje anketiranje građana o upotrebi IK tehnologija  u domaćinstvima BiH

Tokom Ankete prikupljaće se podaci o upotrebi računara u domaćinstvima, pristupu internetu, o vrstama mobilnih uređaja koje Bosanci i Hercegovci najviše koriste.

Od ponedjeljka počinje drugo po redu istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima (IKT_D). Provodi ga Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine u periodu od 14. do 31. 5. 2018. godine.

Tokom Ankete prikupljaće se podaci o upotrebi računara u domaćinstvima, pristupu internetu, o vrstama mobilnih uređaja koje Bosanci i Hercegovci najviše koriste, za koje usluge/svrhe/potrebe ih koriste, podaci o demografskim i obrazovnim karakteristikama korisnika, kao i o razlozima zbog kojih ih neka domaćinstva ili pojedinci ne koriste.   Cilj ovog istraživanja je da se prikupe podaci o zastupljenosti i korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini koji će biti kvalitetan izvor podataka, za analize, planiranje i kreiranje politika razvoja  informacionog društva u BiH.

Anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima provodi se, u skladu sa metodologijom Eurostat-a, na reprezentativnom uzorku od 9.043 domaćinstava. Uzorak obuhvata domaćinstva sa najmanje jednim članom starosti između 16 i 74 godine. Podatke će prikupljati, putem telefonske ankete (CATI) i metodom „Face-to-face“, anketno osoblje akreditirano od strane Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti