Podsticanje domaće proizvodnje: Kreću nove mjere

01.04.2020. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Podsticanje domaće proizvodnje: Kreću nove mjere

Ovo posebno važi za prehrambeni sektor jer ta industrija može podmiriti zahtjeve našeg tržišta i zadovoljiti i kvalitetom i kvantitetom.

Koliki je značaj marketinga, odnosno promotivnih aktivnosti, u podizanju svijesti potrošača prilikom kupovine domaćih proizvoda, poručuju i iz Privredne komore Republike Srspke. Iz ove institucije će u toku sedmice pokrenuti dodatne kampanje i alate kako bi se pojačala potrošnja naših agrarnih proizvoda. 

"Privredna komora apeluje na kupce da se uvijek prije odluče za kupovinu domaćih proizvoda jer time se otvara mogućnost dodatnog zapošljavanja, tako punimo vlastite fondove, što je u ovoj situaciji posebno važno", navodi portparol PK, Vladimir Blagojević. 

Dodaje da je aktuelna situacija sa pandemijom korona virusa ukazala na značaj domaće proizvodnje i da se sada svaka zemlja okreće svom tržištu. Iz tog razloga je važno da i naši potrošači imaju istu svijest i prepoznaju značaj vlastite proizvodnje, navode nezavisne.com. 

Cilj postići veću prehrambenu sigurnost zemlje

Ovo posebno važi za prehrambeni sektor jer ta industrija može podmiriti zahtjeve našeg tržišta i zadovoljiti i kvalitetom i kvantitetom. 

Posljedice novonastale situacije trebalo bi sanirati kroz niz mjera, koje bi pomogle u očuvanju radnih mjesta, kao i u osiguravanju većeg stupnja privredne sigurnosti zemlje, u cilju što bržeg prevazilaženja krize koja je zadesila cijeli svijet. 

Svakako da je prioritet očuvati zdravlje, ali potrebno je sačuvati i radna mjesta, kao i kompletnu privredu jer je ona osnova za dalje normalno funkcionisanje državnog sistema,  jednom kad se vanredne okolnosti završe. 

Odluke nadležnih dostupne i online

Privredna komora RS naglašava potrebu da se odluke nadležnih organa (koje se odnose na regulisanje postojećeg stanja), kao i one koje se odnose na prijedloge Kriznog štaba, odmah objavljuju na internet stranici Vlade RS i Službenog glasnika RS, kako bi se izbjegle netačne i neprovjerene informacije. Takođe, treba obezbjediti osobama koje realizuju te odluke, kao i onima na koje se iste odnose, formalne temelje za realizaciju donešenih pravnih akata.

Ovi prijedlozi osmišljeni su na osnovu zahtjeva privrednih subjekata, koji su na bilo koji način pogođeni korona virusom. Niti jednom privrednom društvu nije u cilju otpustiti radnike, ali je istovremeno u datim okolnostima skoro nemoguće održati status quo, bez konkretne državne pomoći.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti