Popis u poljoprivredi u nadležnosti entiteta

21.07.2020. 07:43 / Izvor: SRNA
Popis u poljoprivredi u nadležnosti entiteta

Košarac je napomenuo da je održao sastanke sa resornim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je jučer da popis u poljoprivredi treba da provedu entitetska ministarstva poljoprivrede, dok bi agencije za statistiku vršile obradu podataka.

Košarac je napomenuo da je održao sastanke sa resornim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem i ocijenio da je to dobar model, s obzirom na koordinirajuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je naglasio da Ministarstvo želi da očuva ustavne kapacitete nadležnih entitetskih tijela i da nema ambiciju da bude centralni organ kada je riječ o popisu u poljoprivredi.

"Veoma je važno organizovati popis u poljoprivredi i na temelju tačnih, validnih i raspoloživih podataka kreirati politike, odnosno da ministarstva poljoprivrede u entitetima mogu da na adekvatan način kreiraju strateške, akcione i podsticajne planove", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Starom Gradu.

Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, dodao je on, je značajno da može da koristi popis u poljoprivredi kako bi mogli sa relevatnim međunarodnim finansijskim organizacijama koji podržavaju razvoj poljoprivrede u BiH zagovarati povlačenje sredstava i distribuciju putem entitetskih ministarstava.

Prema njegovim riječima, potpuno je neprihvatljivo da se donese zakon o popisu poljoprivredi, jer je to nadležnost Republike Srpske i FBiH.

Košarac je istakao da je zvaničan stav Agencije za statistiku BiH, te federalnog i Zavoda za statistiku Republike Srpske da treba donijeti jedinstvenu metodologiju popisa.

"To je dovoljan okvirni temelj na osnovu koga bi se mogao organizovati popis u poljoprivredi u BiH. Entitetska ministarstva poljoprivrede sprovodila bi taj popis, dok bi agencije za statistiku vršile obradu podataka", pojasnio je on.

Košarac je naglasio da za to postoji saglasnost oba ministra poljoprivrede, te da Federalni zavod za statistiku i Zavod Srpske, kao i Agencija za statistiku BiH podržavaju stav da ne treba donositi zakon, nego jedinstvenu metodologiju.

On je najavio da će ovi stavovi biti upućeni Savjetu ministara.

"Smatram da je potrebno izvršiti popis, ali i zaštiti domaću proizvodnju. Bilo bi značajno prije svega kada je u pitanju proizvodnja telećeg i junećeg mesa da izvršimo popis stoke, da radimo to na organizovan način kako to rade zemlje EU, odnosno da to bude proces čipovanja", rekao je Košarac.

On je rekao da će narednih dana biti organizovano još sastanaka kako bi se našao model prema kojem to može da se provede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti