Poslodavci: Preduzeti dodatne mjere ili otpustiti dio radnika

06.07.2020. 13:23 / Izvor: SRNA
Poslodavci: Preduzeti dodatne mjere ili otpustiti dio radnika

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni su sa drastičnim padom prihoda i nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona.

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni su sa drastičnim padom prihoda i nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona, te najavljuju da će biti prinuđeni, ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjesecima, da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ovoj oblasti.

U odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane pali su za 30 odsto, većih restorana oko 50 odsto, a hotela i turističkih agencija više od 90 odsto, ističu iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Srpske.

Iz Udruženja Vladi Republike Srpske i nadležnim institucijama predlažu izmjenu Zakona o doprinosima po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva u skladu sa klasifikacijom djelatnosti Republike Srpske na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta.
 
Kao mjeru koja bi pomogla ovoj privrednoj grani, iz Udruženja predlažu i da Savjet ministara otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU koji bi bili obavezni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija.

Takođe, iz Udruženja traže izmjenu zaključka o regulisannju radnog vremena ugostiteljskih objekata na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24.00 časa, a vikendom do 1.00 čas, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona.
 
"Hitno smanjenje cijena i promjenu tarifnih grupa kad je riječ o električnoj energiji na način da se subjekti sa većom potrošnjom prebace u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, a da se restoranima i kafićima cijena struje obračunava kao za domaćinstva na period od minimum 12 mjeseci. Hitno iznalaženje rješenja da se obeštete i subvencioniraju noćni klubovi i svadbeni saloni kojima je i dalje zabranjen rad", navodi se u saopštenju.

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma pozivaju inspekciju da redovno kontroliše primjenu propisanih mjera i radnog vremena bez izuzetaka, a vlasnike ugostiteljskih objekata da se striktno pridržavaju svih mjera da se ne bi doveli u situaciju ponovnog zatvaranja objekata.

Jedna od predloženih mjera je i da se većim restoranima omogući prijem većeg broja osoba poštujući propisane mjere distance i ostale mjere koje se odnose na zaposlene i goste.

Predlaže se i obustava naplate svih lokalnih taksi za 2020. godinu, iznalaženje mogućnosti dodatnih vaučera za punoljetne građane od lokalnih zajednica koji bi se trošili u lokalnim zajednicama u svim ugostiteljskim objektima, a ne samo u smještajnim, te marketinšku kampanju u Srpskoj i regiji po uzoru na "Kupujmo domaće" koja bi dovela turiste u Srpsku, a što bi posljedično dovelo i do veće potrošnje domaćih proizvoda, pa bi korist imale i druge prateće privredne grane.

Iz Udruženja apeluju na poslodavce iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i zaposlene radnike da se striktno pridržavaju propisanih mjera da bi od Republike Srpske i BiH stvorili epidemiološki bezbjedno područje, što bi dovelo do ublažavanja mjera i dolaska većeg broja turista.

U saopštenju se dodaje da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom trgovine i turizma, Institutom za javno zdravstvo, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Republike Srpske dala rezultate u dijelu mjera za poboljšanje uslova poslovanja.

"Sigurni smo da samo zajedno možemo doći do rješenja koja će omogućiti ugostiteljstvu i turizmu da opstane i razvija se na dobrobit svih", zaključuje se u saopštenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti