Poslovne zone u Odžaku sve privlačnije: Investitori čekaju na ulaganja

01.02.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Poslovne zone u Odžaku sve privlačnije: Investitori čekaju na ulaganja

Infrastrukturni radovi u općini Odžak su u stalnom porastu, pa tako pored izgradnje mosta Svilaj, u planu je i izgradnja poslovne zone.

Infrastrukturni radovi u općini Odžak su u stalnom porastu, pa tako pored izgradnje mosta Svilaj, u planu je i izgradnja poslovne zone.

"Općina Odžak je nedavno usvojila i svoj prostorni plan, tako da smo oko dijela u blizini mosta i graničnog prelaza predvidjeli tri poduzetničke zone i to Svilaj 1, Svilaj 2 i Svilaj 3. Poslovne zone bi trebale biti ukupne površine negdje oko 200 hektara", kazao je Jakov Ivanković, općinski načelnik u razgovoru za Akta.ba. U planu je da ubrzo krenu sa projektnom dokumentacijom za izradu plana buduće infrastrukture, te da ujedno traže izvođača radova koji će izraditi regulacijski plan za te poduzetničke zone.

"Što se tiče detalja oko poslovne zone, tu imamo za sada samo obrise predviđene u prostornom planu, a detaljnije bi se trebalo znati do kraja godine, nadamo se. Taj regulacijski plan nam je preduvjet da možemo tražiti sredstva za izgradnju infrastrukture. Prvenstveno, općinu Odžak želimo brendirati kao lokaciju koja je interesantna za poduzentike koji se bave logistikom, špedicijom, te da mogu izgraditi logističke centre u blizini graničnog prelaza, jer je u blizni granični prelaz, prilaz  na autocestu, ulaz, silaz", naglasio je Ivanković.

Pored toga, u planu su i druge vrste usluga kao što su trgovački centri, mogući restorani ili slične vrste usluga, posebno namijenjene za ljude putnike koji putuju sa istoka prema jugu gdje se mogu odmoriti, te da im ponude svu kompletnu uslugu.

"Poduzetnici se već interesuju za ovu poslovnu zonu, jer su upoznati s tim da će biti na ovoj lokaciji granični prelaz. Bili su neki inicijalni razgovori sa potencijalnim investitorima iz Njemačke, ali i sa našim lokanim ljudima koje zanima sam ovaj proces. Još uvijek ne želimo ponuditi ništa konkretno, sve dok ne dobijemo detaljne informacije vezane za cijenu i ostale segmente bitne za poslovanje. Čim ove planove razradimo, onda ćemo imati konkretne ponude", istakao je Ivanković.

ZONA SJEVER

Općina Odžak već ima jednu postojeću poslovnu zonu na samom izlazu iz grada, tzv. zona Sjever koja je djelomično u pogonu. Tu imaju jednu halu koja je izgrađena prošle godine, te postojeće objekte od ranije, kao što su Autocentar Zeko, Mlin Majić i još nekoliko drugih firmi.

"U toj zoni smo donijeli određene preduvjete za investitore i to ćemo vjerovatno primijeniti i na ove nove poslovne zone. Jedan od uvjeta za one koji investiraju jeste da zaposle minimalno tri radnika, a smanjuju se troškovi od 70 posto za komunalnu naknadu i određene druge dadžbine, kao i dozvole koje Općina izdaje u tom pravcu", rekao je Ivanković.

Kako kaže, pokušavaju da što više industrije i poduzetništva fokusiraju na jednu lokaciju, ali načelnik navodi da u već postojećoj zoni Sjever nailaze na određene zakonske smetnje još iz 2013. godine kao što je Zakon o stvarnim pravima, te Zakon vezanog za reinstituciju.

"Država nema Zakon o reinstituciji, tako da nailazimo na probleme kada investitori koji žele uložiti u poslovne zone, pokrenuti nešto, kupiti, jer nemaju garanciju da nakon određenog vremena neće imati problema u smislu tužbi. Iako je općina prije 2013. godine to zemljište katastarski i gruntovno posjedovala i vlasnički upisala na sebe, međutim ne može se dobiti pozitivno mišljenje, niti sklapanje ugovora koji bi garantovao poduzetniku da ga neće neko od nasljednika tužiti za to zemljište. Dakle, očekujemo od države da nama, ali i ostalim općinama to riješi, jer investitori čekaju, dolaze i žele ulagati u BiH", ispričao je Ivanković.

POGODNI USLOVI

Do sada im se javilo više investitora van granica BiH, ali kako kaže Ivanković "svi investitori su dobro došli". Cilj im je da privuku investitore, a nude im pogodne uslove, posebno ako su neke velike investicije u pitanju,  jer im je dugoročni cilj da te zone stave u funkciju.

"U Odžaku ima velikih kompanija stranog kapitala, a ja bih volio i da inostrani i domaći investitori ulažu u nove poslovne zone. Svakako, dolaskom investitora van granica BiH šalje se poruka da smo bliži zapadu, te se time šalje poruka i lokalnim poduzetnicima da tu otvaraju firme", zaključio je Ivanković.

Što se tiče izgradnje mosta Svilaj, radovi su u toku, a očekuje se da most svoj fizički izgled dobije do ljeta ove godine. Završetak svih radova se očekuje u maju sljedeće godine.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti