Potpisan sporazum o jačanju energetske efikasnosti u zgradarstvu

11.09.2018. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum o jačanju energetske efikasnosti u zgradarstvu

Ovaj model prvenstveno ima za cilj omasovljenje energijske efikasnosti nad zgradama i objektima stanovanja.

Sporazum o saradnji na realizaciji “Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)” potpisali su u Sarajevskoj razvojnoj agenciji SERDA premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnici općina Centar, Vogošća i Ilijaš Nedžad Ajnadžić, Edin Smajić i Akif Fazlić te ovlašteni predstavnici općina Stari Grad i Hadžići, sopćeno je iz Press službe KS-a.

Potpisivanju su prisustvovali i kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić te direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Profesor s Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika, član radne grupe zadužene za implementaciju, kratko je prezentirao ovaj izuzetno značajni model.

"Ovaj model predstavlja sveobuhvatnu namjeru Kantona Sarajevo na omasovljenju projekta energijske efikasnosti zgrada kolektivnog stanovanja, ali i individualnih stambenih objekata. Namjera je da se što manje ulaže u potrebe za njihovo zagrijavanje, odnosno značajno smanjenje troškova za grijanje građanima. Parola ovog modela je 'Prepolovi račun'. Njegova prednost je što Vlada Kantona Sarajevo snosi troškove pripreme projekta i subvencionira najveći dio kamate, dok općine, Grad i djelimično Kanton, učestvuju u sufinansiranju realizacije ovih projekata. Ovim će krajnji korisnici do 45 posto sredstava dobiti u vidu granta, a preostali dio sredstava pod najpovoljnijim uvjetima uz minimalne kamate", pojasnio je Husika.

Dodao je da će poziv za apliciranje u okviru ovog modela biti otvoren u toku ovog mjeseca i trajati dva mjeseca, nakon čega će radna grupa zajedno sa SERDA-om evaluirati sve aplikacije te sačiniti rang-listu. Najavio je kako očekuje da radovi započnu na proljeće.

Kako je kazao kantonalni premijer Zolj, on je još u svom ekspozeu najavio da će insistirati na realizaciji projekata povećanja energetske efikasnosti.

"S obzirom na to da ovakve projekte mi uvijek unaprijed planiramo, tako je i sa ovim koji ćemo danas kandidirati EBRD-u za finansiranje njegove realizacije na zgradama javnih ustanova. Drago mi je da su Grad Sarajevo i načelnici prepoznali značaj i vrijednost jednog ovakvog projekta, kao i da će učestvovati u njegovoj realizaciji. Ovim projektom ne samo da ćemo doprinijeti ušteti energije i ekološkoj koristi već ćemo i uljepštati veliki broj sarajevskih zgrada i kuća", kazao je  premijer KS-a.

SERDA je zajedno s Ministarstvom za prostorno uređenje, građanje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo razvila model energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona i cilj mu je da se građanima pruži sistemski pristup u utopljavanju objekata njihovog stanovanja, pojasnio je predstavnik ove razvojne agencije Faruk Cerić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je naveo da se projekat, sa stanovišta zaštite okoliša i uštede energije, bazira na tome - kako da se uz ulaganje minimalnih sredstava ostvare rezultati u građevinsko-estetskom, ali i u finansijskom smislu.

"Cilj nam je da bitno smanjimo troškove grijanja našim sugrađanima, ali i da utičemo na zaštitu okoliša. Na ovaj način zbrinut ćemo devet individualnih i 38 objekata kolektivnog stanovanja", naglasio je Smajić.

Ministar Lukić je rekao da ovaj model prvenstveno ima za cilj omasovljenje energijske efikasnosti nad zgradama i objektima stanovanja.

"Mi smo danas u fazi kad potpisivanjem ovog sporazuma omogućujemo da Kanton, Grad i općine svojim učešćem pomognu našim građanima da uz povoljne uvjete povećaju energetsku efikasnost objekata u kojima žive. Sve to radimo pod sloganom 'Utoplite kuću, prepolovite račun'. Građani će imati mogućnost povoljnih kreditnih zaduženja koje će ostvarivanjem ušteda kroz primjenu ovog projekta na njihovim kućama i stanovima moći vraćati. Očekujemo i da se općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža uključe u realizaciju ovog modela", naglasio je Lukić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti