Potpisan ugovor o izradi strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008 – 2013.

10.05.2008. 10:10 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor o izradi strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008 – 2013.

Ministar za obnovu, razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona Sead Mujanović i direktor Ekonomskog instituta Sarajevo prof. Anto Domazet potpisali su danas u Tuzli Ugovor za izradu Strategije razvoja tog kantona 2008-2013. godina.

"Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata za Tuzlanski kanton čije usvajanje očekujemo do kraja 2008. godine. Imajući u vidu reference Ekonomskog instituta Sarajevo vjerujem da ćemo dobiti kvalitetnu Strategiju koja će biti stalna vodilja za rad u narednih pet godina", izjavio je premijer Enes Mujić, naglasivši da će stručnjacima koji budu radili Strategiju biti pružena sva neophodna pomoć kako bi imali dobru podlogu za rad.

Ministar Mujanović je istaknuo da Tuzlanski kanton u odnosu na druga područja ima prednost jer ima urađen Prostorni plan. Taj plan, prema riječima ministra Mujanovića, predstavlja važno polazište za izradu Strategije razvoja.

Profesor Domazet se zahvalio na objektivno provedenoj proceduri u kojoj je Ekonomski institut Sarajevo izabran kao najpovoljniji ponuđač.

"Ovo je veliki projekt i za Tuzlanski kanton i za Ekonomski institut. Mi imamo iskustva jer smo već uradili nekoliko studija i to Strategiju razvoja za Zeničko-dobojski kanton, a trenutačno radimo Strategiju Sarajevskog kantona. Tuzlanska županija imala je najozbiljniji pristup ovom projektu u fazi kreiranja projektnog zadatka. Jasno ste kazali što želite i to će nam značajno olakšati rad. Imajući u vidu sve resurse koje ova županija ima vjerujem da će ovo biti dobra strategija i da će ona biti rezultat dobre suradnje stručnjaka Ekonomskog instituta i svih zainteresiranih za ovaj dokument", istaknuo je profesor Domazet.

Projekt izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008-2013. godina vrijedan je 221 686 KM, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja 2008. godine. Koordinacijski tim zadužen za realizaciju projekta, a koji okuplja predstavnike Vlade tog kantona, Privredne i Obrtničke komore, Razvojne agencije NERDA, Zavoda za izgradnju i prostorno planiranje te niz drugih relevantnih institucija i u procesu izrade Strategije pratit će taj projekt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti