Potpisan Ugovor o izradi studije za smanjenje neoprihodovane vode u KS

13.10.2016. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Ugovor o izradi studije za smanjenje neoprihodovane vode u KS

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić.

Ugovor o izradi studije za smanjenje neoprihodovane vode u Kantonu Sarajevo potpisali su danas direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (ViK) Nezir Hadžić i direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović. Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić.

Studijom je planirano da se detektuje stanje vodovodne mreže u Kantona Sarajevu i to zona po zona, s tim da su prioriteti Skenderija, Kobilja Glava i Crni vrh jer su u tim centralnim dijelovima grada građani već godinama bez redovnog snabdijevanja vodom.

"Zahvaljujući ovoj studiji imat ćemo mogućnost da još energičnije krenemo u borbu sa nelegalnim potrošačima i smanjimo  enormne gubitke vode, jer nažalost sada imamo situaciju u kojoj sistem upravlja nama a ne mi njime", istakao je direktor Hadžić te dodao kako će studija preduzeću VIK omogućiti da  tačno znaju gdje svaki litar vode odlazi, koje i gdje kvarove treba popraviti i šta je potrebno rekonstruisati.

Naveo je da su postrojenja loša, cjevovodni sistemi na izdisaju, a pumpni agregati stariji od 50 godina, zbog čega je potrebno poboljšati i energetsku efikasnost pumpi i time smanjiti troškove električne energije.

"Svjesni smo da je vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevo društveni problem broj jedan i mi pokušavamo da to riješimo u saradnji sa Vladom KS, koja je za ovu studiju izdvojila sredstva u iznosu od dva miliona KM", naglasio je direktor Hadžić.

Direktor Kupusović je rekao da će Institut za hidrotehniku zajedno sa austrijskom firmom SETEC, koja ima međunarodno iskustvo u ovoj oblasti izraditi pomenutu studiju.

Po njegovim riječima, nelegalni priključci jedan su od problema neredovnog snabdijevanja vodom.

S obzirom da se u pojedinim slučajevima ne zna gdje i kome voda, odnosno ko je troši nemoguće je ispostaviti račune tim potrošačima.

"Namjera nam je da zajedno s našim stručnjacima i uposlenicima ViK- a osiguramo stabilizaciju vodosnabdijevanja i omogućimo da ono u budućnosti bude uredno i bez redukcija", kazao je direktor Kupusović te rekao kako će se ovaj projektni zadatak raditi po svjetskim normama.

Ministar Hasanspahić je kazao kako je ova studija vrlo važna, ali da će resorno ministarstvo biti involvirano u njegovu realizaciju jer nam je svima u interesu da građani Kantona Sarajevo imaju uredno snabdijevanje vodom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti