Potpisani projektni dokumenti za jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja vodama i zaštite okoline: Projekat vrijedan 5.499.862 USD

21.10.2009. 14:08 / Izvor: Fena
Potpisani projektni dokumenti za jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja vodama i zaštite okoline: Projekat vrijedan 5.499.862 USD

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Christine McNab 21.10.2009. godine su u Sarajevu, uz prisustvo ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Alvargonzáleza San Martina, potpisali projektne dokumente za jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja vodama i zaštite okoline.

Riječ je o Programu za okoliš i klimatske promjene pod nazivom "Integrisanje upravljanja okolišem/životnom sredinom: povezivanje lokalnih i nacionalnih aktivnosti u BiH; Programu upravljanja na polju ekonomije "Osiguranje pristupa vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu" i Projektu zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenja biomase.

Ministar Zirojević je nakon potpisivanja kazao da će ove projekte u narednom četverogodišnjem periodu realizovati putem kancelarije UNDP-a u BiH.

"Riječ je o tri protokola - prvi je standardizacija upravljanja životnom sredinom, povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH. Projekt je vrijedan 5.499.862 dolara. Drugi projekt je upravljanje na polju ekonomije, osiguranje pristupa vodosnabdjevanju kroz institucijski razvoj i infrastrukturu u iznosu od 4.450.000 dolara. Treći je zapošljavanje i sigurno snabdjevanje energijom korištenjem biomase u BiH u iznosu od 2.588.950 dolara", kazao je Zirojević.

Po njegovim riječima, prva dva projekta odnose se na Milenijske razvojne ciljeve koje su sve zemlje članice UN-a potpisale u okviru Milenijske deklaracije.

"Milenijska deklaracija podrazumijeva osam razvojnih ciljeva. Ovaj o kojem danas govorimo je po meni i najznačajniji, a odnosi se na osiguranje održivosti životne sredine", kazao je ministar Zirojević.

Istaknuo je da projekti koji su danas potpisni, u ukupnoj vrijednosto od preko 12 miliona dolara, imaju za cilj pomoći sektorima zaštite okoline i unapređenju upravljanja vodnim resursima u BiH, ali i građanima u BiH, da se obezbijedi pravilno upravljanje ovim sektorima, te da se ostvari ekonomski prosperitet i dostignu socijalna prava u kojima uživaju i drugi građani Evrope.

Ministar Zirojević je napomenuo da se radi o grant sredstvima, a ne o kreditnom zaduženju.

Naglasio je da će u okviru zajedničkog programskog dokumenta posebna pažnja biti posvećena klimatskim promjenama.

"Uzimajući u obzir činjenicu da klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov za cijeli svijet, danas smo potpisali projektni dokument čiji je cilj uklanjanje prepreka radi ostvarivanja koristi iz biomase u ruralnim prodručjima BiH", kazao je ministar Zirojević.

"Ovo je izuzetno važan događaj zbog toga što počinjemo suradnju sa španjolskim Fondom za realizaciju Milenijskih razvojnih ciljeva, suradnju unutar familije UN-ovih agencija i saradnju sa različitim nivoima vlasti u BiH na implementaciji aktivnosti u izuzetno značajnoj oblasti djelovanja, a to je oblast zaštite okoliša", kazala je rezidentna koordinatorica UN-a Christine McNab.

Potpuno smo svjesni toga da svi mi, svaka zemlja, moramo promijeniti način razmišljanja i način postupanja u smislu klimatskih promjena. Mislim da BiH kroz ova tri projekta počinje taj proces promjene svijesti, istaknula je.

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Alvargonzález San Martin je podsjetio da je španska vlada u posljednjih 10 godina uložila ogromne napore da pomogne BiH.

"Napori koji su ostvareni putem djelovanja Španske agencije za međunarodnu razmjenu i saradnju rezultirali su projektima ukupne vrijednosti 500 miliona eura", kazao je on.

Dodao je da je kao rezultat snažnog opredjeljenja španske vlade da doprinese ostvarenju, odnosno dosezanju razvojnih ciljeva milenija, Španija prije dvije godine osnovala fond koji se zove španski MDG fond (Fond za dostizanje Milenijskih razvojih ciljeva).

"BiH bila je jedna od 57 odabranih zemalja, među onima koje su imale mogućnost da apliciraju za ovaj fond i drago mi je da BiH nije propustila tu šansu. Ukupno 24 miliona dolara su obezbijeđeni za implementaciju projekata u četiri takozvana tematska prozora. Jedan od njih je kultura i razvoj koji je već u toku, drugi je ekonomsko upravljanje i zaštita životne sredine i klimatske promjene koji se potpisuje danas, a posljednji koji je još preostao za potpisivanje odnosi se na mlade, zapošljavanje i migraciju", kazao je ambasador Alejandro Alvargonzález San Martin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti