Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poziv za konsultacije za Prijedlog Odluke o smanjenju carinskih stopa

04.09.2020. 07:41 / Izvor: Akta.ba

Objavljen je poziv za konsultacije za Prijedlog Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za 2021. godinu.

Ovom Odlukom propisuju se kriteriji za određivanje roba koje će se uvoziti do 31. 12. 2021. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi (”Službeni glasnik BiH”, broj 58/12), (u daljem tekstu: ”tarifne suspenzije”).

Robe koje će se do 31. 12. 2021. godine uvoziti uz korištenje tarifnih suspenzija, utvrđuju se prema kriteriju da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Osnovni razlog za donošenje Odluke nalazi se u činjenici da su Zakonom o carinskoj tarifi (''Službeni glasnik BiH'', broj 58/12), propisane, između ostalih, i privremene suspenzije i privremena smanjenja carinskih stopa, kao privremene mjere koje usvaja Vijeće ministara BiH. Robe koje su obuhvaćene ovim Odlukama su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu.

Više informacija moguće je saznati na ovom linku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti