Predstavljamo Vam Media plan institut, prvu nezavisnu organizaciju za razvoj medija u Bosni i Hercegovini

16.06.2008. 12:35 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo Vam Media plan institut, prvu nezavisnu organizaciju za razvoj medija u Bosni i Hercegovini

(Zoran Udovičić)

Media plan institut je institucija sa velikim iskustvom u medijskim istraživanjima, edukaciji profesionalaca, on line informisanju i različitim komunikacijskim projektima. O trenutnim i budućim poslovnim planovima ove institucije, razgovarali smo sa gospodinom Zoranom Udovičićem, osnivačem i predsjednikom Media plan instituta.

eKapija.ba: Kada je institut osnovan i kako ste došli na ideju pokretanja Vaše institucije?

Udovičić: Media plan institut sam osnovao 1995. godine, dakle još u vrijeme rata. Više godina prije toga sam se bavio razvojem medija, posebno radija i televizije. Pretpostavio sam da kraj ratu mora doći, i da će to biti i vrijeme obnove medija, vrijeme medijske tranzicije. Tako je osnovan prvi institut za razvoj medija u zemljama ex Jugoslavije. Već 1996. godine imali smo naše predstavništvo u Mostaru i osnovali firmu u Banja Luci. Tako smo probijali informativne, ali i poslovne barijere u našoj zemlji i regionu.

eKapija.ba: Koja područja poslovanja obuhvata Media plan institut?

Udovičić: Počeli smo sa analizama medija, uspostavili monitoring medija, zatim pokrenuli Press Clipping, a 1998. godine osnovali jednogodišnju školu novinarstva u saradnji sa Visokom školom novinarstva iz Lila ( Francuska )

eKapija.ba: Navedite nam partnersku mrežu Vaših saradnika iz BiH i regiona?

Udovičić: Od prvog dana sarađujemo sa različitiom partnerima u regionu i svijetu, bilo na ekspertnom, bilo na poslovnom planu. Naši strateški partneri u domenu medija su Visoka škola novinarstva iz Lila, Liga obrazovanja Francuske, sarađujemo sa sličnim školama u Zagrebu i Ljubljani, aktivni smo članovi više regionalnih mreža. Naš ključni partner iz domena PR-a je ugledna firma za marketing, PR i komunikacije Hochegger iz Beča.

eKapija.ba: S obzirom na to da izvodite projekte i u zemljama Jugoistočne Evrope, koji su Vaši glavni klijenti u BiH i inostranstvu?

Udovičić: U oblasti edukacije to su mediji, škole i fakulteti novinarstva, razni medijski instituti, nevladine organizacije iz oblasti demokratizacije društva i komunikacija. Dosta radimo za javni RTV servis, a u oblasti istraživanja i edukacije za više njemačkih nevladinih organizacija, francuske nevladine organizacije i ambasade iz regiona, za sarajevsku opštinu Centar... Klijenti naše Press Clipping agencijie, su pored ostalih, Bosnalijek, Unicredt Banka, HT Eronet, Microsoft, UNICEF, Interex, Britanski savjet, Asa Prevent, Direkcija za evropske integracije...

eKapija.ba: Kako vidite planove za dalji razvoj poslovanja, s obzirom na Vaš dosadašnji rad?

Udovičić: Prvih godina rada medijsko, i uopšte komunikcijsko tržište u Bosni i Hercegovini, pa i u regionu, nije bilo razvijeno. U oblasti razvoja medija glavni faktor je bila međunarodna zajednica. Evropska unija, mnoge vlade i brojne inostrane nevladine organizacije su finansirale različite projekte obnove medija, posebno edukaciju novinara. Mi smo koristili te fondove i pružali usluge primaocima donacija. . Danas 70 posto našeg prihoda su čista komercijalna sredstva. Nažalost, u našoj državi mediji još uvijek ne ulažu novac u obrazovanje svog odoblja; i dalje očekuju da to neko drugi plati, ta praksa je na izdisaju. Možda jedan od zadnjih projekata takve vrste je podrška Evropske unije standardizaciji produkcije vijesti u javnom RTV servisu, i mi smo članica jednog međunarodnog konzorcija koji izvodi obuku u javnim emiterima. Zato smo u oblasti razvoja medija naše aktivnosti usmjerili na region, gdje zajedno radimo sa partnerima kroz jednu mrežu medijskih instituta ( SEENPM ). Radili smo projekte edukacije i za Moldaviju, Kirgistan, Kazahstan i Irak.

eKapija.ba: Koji je dio Vašeg poslovanja najprofitabilniji?

Udovičić: Zadnjih godina smo značajno razvili naš Press Clipping i započeli davanje usluga iz PR konsaltinga. Imamo dobar tehnički sistem za simultano prevođenje, ali te vrste usluga se sada manje traže, jer se međunarodna zajednica povlači iz BiH.

(Visoka škola novinarstva)

eKapija.ba: Koji su do sada Vaši najznačajniji poslovni rezultati – čime se posebno ponosite?

Udovičić: Naravno, to je naša novinarska škola, koju je završilo 185 studenata iz BiH i regiona. Škola je naš brend i naše stručno - pedagoške metode praktičnog obrazovanja novinara postale su naš izvozni proizvod.

eKapija.ba: Kakvi su planovi za naredni period?

Udovičić: Širimo naše poslovanje u domenu PR konsaltinga. U toku je i reforma novinarske škole koju želimo prilgoditi Bolonjskim standardima u oblasti obrazovanja i učiniti je poslovno samoodrživom. Nadamo se da će taj projekat ugledati svjetlo dana 2010 godine. Imamo ambicije da dalje razbijamo našu tv i radio produkciju. Samo u ovoj i prošloj godini proizveli smo 14 radijskih i pet tv programa koji su emitovani na tv i radio stanicama u BiH i susjednim zemljama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti