Predstavljen nacrt strategije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru

07.09.2015. 17:21 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen nacrt strategije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova kazala je da prijedlog ove strategije podrazumijeva povećanje učinkovitosti javnog sektora, jačanje privatnog sektora i stvaranje spremnosti za obranu od prirodnih katastrofa poput poplava i suša.

Danas je čelnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnicima javnih poduzeća, Direkcije za financije, Udruge poslodavaca i Gospodarske komore Brčko distrikta predstavljen Nacrt strategije za BiH i Crnu Goru koju priprema Svjetska banka.

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova kazala je da prijedlog ove strategije, kojom se želi pomoći Bosni i Hercegovini, odnosno Brčko distriktu BiH, podrazumijeva povećanje učinkovitosti javnog sektora, jačanje privatnog sektora i stvaranje spremnosti za obranu od prirodnih katastrofa poput poplava i suša.

Dodala je kako povećanje učinkovitosti javnog sektora obuhvaća unapređenje javnog financiranja, reformu poduzeća u državnom vlasništvu i bolju isporuku javnih usluga kao što su komunalne i zdravstvene.

"U okviru jačanja privatnog sektora Svjetska banka će se zalagati za poboljšanje poslovnog okruženja, reformu tržišta rada s ciljem zapošljavanja radnika i unapređenje javne infrastrukture u oblasti prometa i energetike. No, i pored toga, kroz sve ove oblasti također se provlači pitanje inkluzije, odnosno uključivanja socijalno osjetljivih skupina u društvo"," istaknula je Proskuryakova govoreći o novom državnom partnerskom okviru Svjetske banke za BiH za narednih pet godina, koji je u fazi predstavljanja vladama i javnosti.

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić naglasio je kako Brčko distrikt BiH u narednom razdoblju mora na ispravan način predstaviti sve projekte i programe koji se uklapaju u strategiju Svjetske banke i izražavaju stvarne i ozbiljne potrebe Distrikta.

"Ova strategija je za nas vrlo važna zbog toga što na jednoj strani podrazumijeva stegu javnog sektora, s druge strane jačanje privatnog sektora i stvaranje prostora za poboljšanje usluga koje svi koristimo, a što bi na neki način na ovom prostoru moglo zadržati ljude s obzirom na trenutačno izvjesnu pojavnost odlaska ljudi, što čini ogromnu štetu svima nama", kazao je Domić.

Domić je kazao da je prezentirana strategija inkorporirana u ciljeve i drugih međunarodnih institucija kao i Europske unije jer mnoge od ovih smjernica se može iščitati iz agende koju je BiH potpisala na putu ka Europskoj uniji.

"Mislim da su se smjernice i ciljevi izvrsno pozicionirali, to i jesu naše slabosti koje trebamo promijeniti da bismo mogli naše društvo učiniti bogatijim i da najosjetljivije skupine ljudi nađu svoju poziciju onako kako očekuju, ali i kako bismo mi to željeli", kazao je Domić.

Dodao je kako ova strategija ima za cilj pokrenuti BiH ka EU, postizanje gospodarskog rasta i podizanje socijalnog standarda.

"Na nama je da budemo proaktivni i da na ispravan način prezentiramo programe za Brčko distrikt BiH kako bismo mogli biti dio paketa koji će se financirati", zaključio je gradonačelnik Domić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti