Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH

27.04.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH

Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Na jučerašnjem drugom danu 4. Energetskog samita u Neumu predstavljen je dokument koji sadrži više od stotinu preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta u BiH te Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH, kojim je investitorima na jednostavan način približen postupak izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih objekata.

Kazano je da u ovom trenutku za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku je potrebno 20 dozvola u 100 koraka za čije ishodovanje je potrebno barem dvije, a u praksi često i više od pet godina, te je jasno da zbog komplikovanog, neusklađenog i netransparentnog investicionog okruženja, energetski potencijal Bosne i Hercegovine ostaje nedovoljno iskorišten.

"Vodič za investitore značajno će doprinijeti lakšem snalaženju zainteresovanih investitora u energetski sektor u BiH jer će im na jednom mjestu pružiti potrebne informacije o svim dozvolama, nadležnim organima i postupcima. Dok predložene mjere i preporuke ne budu usvojene i provedene u praksi, ovaj Vodič je nužan za snalaženje potencijalnih investitora u elektroenergetski sektor u BiH", kazao je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije.

Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Preporuke su grupisane po različitim nivoima od strateških kao što su, usvajanje nedostajuće strateške i prostorno-planske dokumentacije, preko zakonskih kao npr: usklađivanje zakona sa EU direktivama i međusobno, uvođenje sistema izdavanja e-dozvola i one-stop-shop tijela, sistem izdavanja dozvola sa jedne tačke do podzakonskih kao što je usvajanje nedostajućih pravilnika.

Priprema ovih dokumenata uključivala je ekspertske radne grupe sa tehničkom podrškom USAID EIA projekta "Investiranje u sektor energije" i GIZ projekta "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH".

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti