Prehrambenoj industriji "Kraš" dodijeljen halal certifikat

21.01.2008. 10:41 / Izvor: eKapija.ba
Prehrambenoj industriji 'Kraš' dodijeljen halal certifikat

Prehrambenoj industriji "Kraš"u petak (18.01.2008.) u zagrebačkom Islamskom centru dodijeljen je certifikat halal kvalitete za 33 odabrana proizvoda konditorskog asortimana.

Predsjedniku Uprave "Kraša" Nadanu Vidoševiću certifikat je uručio muftija Šefko ef. Omerbašić.

Halal kvaliteta podrazumijeva skup primjerenih postupaka u procesu proizvodnje kao i ukupnost karakteristika proizvoda koje su u skladu s islamskim propisima.

Službena provjera ili certifikacijski ispit obavljen je tijekom protekle godine od strane Agencije za certificiranje halal kvalitete, čime je "Kraš" dokazao da se proizvodi poput Bajadere, Dorina čokolada i Napolitanki proizvode u skladu sa šerijatskim propisima i zahtjevima Halal standarda.

Certifikat se izdaje na razdoblje od godine dana.

Dobivanjem halal certifikata "Krašu" se otvaraju dodatne izvozne mogućnosti, posebno u arapske zemlje s kojima "Kraš" već godinama razvija kvalitetnu poslovnu suradnju, istaknuo je Vidošević.

Naveo je i kako je "Kraš" u prošloj godini na tržište Saudijske Arabije izvezao 3.000 tona proizvoda te kako je na tom tržištu lider u malim napolitankama.

Halal certifikat, kazao je Vidošević, za Kraš znači instrument za bolje pozicioniranje na tržištu arapskih zemalja, a nastup na sajmovima kao što je onaj u Dubaiu u februaru te sajam u Maleziji u maju pomoći će predstavljanju hrvatskih proizvoda na tim tržištima.

Muftija Ševko ef. Omerbašić podsjetio je kako je "Kraš" bio jedan od `pionira` bivše države koji je radio s islamskim svijetom ističući kako će ovaj certifikat doprinijeti vraćanju na to tržište.

Islamska zajednica u Hrvatskoj maksimalno se trudila, a to će raditi i ubuduće da islamski svijet upozna s hrvatskim gospodarstvom te pomoći što boljem plasmanu hrvatskih proizvoda na ta tržišta, kazao je Omerbašić.

Suvremena.hr / eKapija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti