Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prekogranična saradnja BiH i CG: Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom

07.02.2020. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Prekogranična saradnja BiH i CG: Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom

Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

S ciljem međusobnog uvezivanja, jačanja prekogranične saradnje te razmjene iskustava i prakse upravljanja otpadom, predstavnici javnih komunalnih poduzeća i opština Šavnik, Žabljak i Pljevlja iz Crne Gore su u periodu 04-06.02.2020. godine posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici iz Crne Gore su, ovom prilikom, vidjeli na koji način je uređen sistem upravljanja otpadom u Jablanici, Prozor – Rami i Konjicu. Posebna pažnja je posvećena ključnim problemima sa kojima se suočavaju lokalna komunalna poduzeća, poput: problema finansijske održivosti, ljudskih i tehničkih kapaciteta, implementacije tehničkih planova upravljanja, neosviještenosti i ne-educiranosti građana i dr.

Trenutna praksa upravljanja otpadom također je bila tema okruglog stola, „Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 općina“, koji je održan 04.02.2020. godine u Prozor Rami s ciljem finalizacije Situacione analize, koja je u prethodnom periodu provedena u 6 opština (Jablanica, Konjic, Prozor-Rama, Žabljak, Pljevlja, Šavnik).

Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 493.000 EUR, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG). Projekat se provodi u okviru EU Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti