Prezentiran projekt "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH"

12.02.2021. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Prezentiran projekt 'Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH'

U Velikoj sali Grada Zenica jučer je održana prezentacija projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH".

U Velikoj sali Grada Zenica jučer je održana prezentacija projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH".

Tema prezentacije bila je smart city rješenje pametnog parkinga "Go Parking", razvijen od firme Lanaco i projekat koji će finansirati Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Na prezentaciji je prezentiran i operativni plan projekta i pojedinosti ugovora o realizaciji demo projekta "Pametni parking".

Inače, projekt "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" zajednički pripremaju i pokreću Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions i BiT Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.

Namjera projekta je da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta JLS za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, "smart city" koncept i rješenja.

Na osnovu jasno definisanih kriterijuma bit će odabrano 4-5 pilot opština iz BiH kojima će projekt asistirati u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima, saopćili su iz Grada Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti