al
Privrednici traže objašnjenje: Zašto firme imaju različite cijene energije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privrednici traže objašnjenje: Zašto firme imaju različite cijene energije

04.04.2019. 13:32 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Jablanici edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika JP EPBiH sa poslodavcima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Cilj sastanka je predstaviti predstavnicima kompanija osnovne informacije o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Edukacijsko-konsultativni sastanci u organizaciji UPFBiH i JP Elektroprivreda BiH omogućavaju predstavnicima javnih i privatnih kompanija da kroz direktne razgovore razmijene stavove, istustva, ukažu na moguće probleme  o snabdijevanju električnom energijom, ali i dogovore modalitete mogućnih partnerstava. Dva takava sastanka već su održani u Zenici i Travniku, a nakon današnjeg sastanka u Jablanici, sastanci će se u narednom periodu održati i u Tuzli, Bihaću, Goraždu i Sarajevu.

„Sastanci su pokazali su da su ovakvi susreti i razmjena informacija korisni kako za članice Udruženja poslodavaca FBiH, tako i za predstavnike JP Elektroprivreda BH. Na ovim sastancima i jedni i drugi dobijaju precizne i tačne informacije, u prilici su direktno otkloniti određene nesporazume i uvezati se kako bi u budućnosti direktno sarađivali i brže i efikasnije rješavali sva otvorena pitanja“, istakli su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Predstavnici kompanija, posredovanjem UPFBiH, od sada se direktno mogu obraćati JP Elektroprivreda BH sa upitima i dobiti odgovor u najbržem mogućem roku. Organiziranjem ovih edukacijsko-konsultativnih sastanaka kompanije su upoznate sa najnovijim trendovima i uvjetima na tržištu električne energije u BiH, te se na ovaj način želi potaknuti saradnju poslodavaca i EPBiH u pravcu zajedničkog djelovanja na rješavanju svih potencijalnih i postojećih problema koji se javljaju ili mogu javiti u snabdijevanju električnom energijom.

JP Elektroprivreda BiH na području Hercegovačko-neretvanskog  kantona ima oko 40 hiljada kupaca od čega su krajem prošle godine njih 650 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 36 hiljada kupaca na području HNK su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti itd.

Na sastanku su poslodavci tražili da im se detaljnije objasni naknada za obnovljive izvore energije koja se naplaćuju na računu,na koji način privrednici mogu uticati na iznos mrežarine, te zašto različite kompanije koje se bave istom djelatnošću i slične su veličine imaju od Elektroprivrede različite cijene energije.

„Predstavnici JP Elektroprivreda BiH su u kontekstu dešavanja posljednjih nekoliko mjeseci, a u vezi sa ugovaranjem snabdijevanja električnom energijom, predstavnicima privrednih subjekata sa područja HNK, predstavili osnovne postulate snabdijevanja u novim okolnostima koje podrazumijeva otvoreno tržište električne energije. U razgovoru sa privrednicima tretirani su modaliteti međusobne saradnje i načini za  njihovo unaprijeđenije s ciljem obezbjeđenja kvalitetnijih uslova za funkcionisanje na otvorenom tržištu“, kazala je portparol Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.

Edukacijski ciklus za privrednike koji organizira Elektroprivreda BiH zajedno sa Udruženjem poslodavaca jedan je od vidova društveno odgovornog djelovanja kompanije, kojim se podstiču procesi od općeg interesa i značaja za ekonomski napredak  društva u cjelini. 

Predstavnici Elektorprivrede BiH pozvali su predstavnike kompanija da sva pitanja i eventualne nedoumice upute Elektroprivredi BiH, te da će blagovremeno dobiti odgovor i podršku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti