Projekat o odgovornom upravljanju ličnim finansijama: Edukacija za 17.000 bh. građana

18.06.2012. 13:11 / Izvor: eKapija.ba
Projekat o odgovornom upravljanju ličnim finansijama: Edukacija za 17.000 bh. građana

Globalna financijska kriza naglasila je važnost zaštite potrošača i financijske informiranosti građana kao srednjoročne mjere usmjerene razvoju financijskog sektora naglasila je Mreža za promociju finansijske informiranosti građana.

To je, između ostalog, kako se navodi, jedan od narednih zadataka Mreže, organizirane povodom raspisivanja javnog poziva "Civil Society Facility Programme 2012" od Delegacije Evropske unije u BiH koji ima za cilj da građanima predoči zašto je bolje razumijevanje finansijskih usluga korisno, te nakon toga na lak i razumljiv način, kroz različite komunikacione modalitete, obezbjedi osnaženijeg korisnika finansijskih usluga.

Do sad obavljene studije Svjetske Banke o nivoima finansijske informiranosti u Bosni i Hercegovini pokazuju da ima dosta prostora za unaprijeđenje u ovom polju. Lepeza finansijskih proizvoda koji se na tržištu nude danas je šira i uključuje kreditne i debitne kartice, štedne usluge, različite vidove osiguranja i lizing, a nastali su i novi kanali distribucije proizvoda putem interneta i mobilnog bankarstva, pa se nudi mnogo prostora za rad sa građanima u smislu boljeg razumijevanja ponude. Dok pojedinačne finansijske institucije rade sa građanima na njihovoj boljoj informiranosti, do danas u BiH nije sprovedena nijedna aktivnost koja bi se fokusirala na opštu finanansijsku edukaciju u sferi ličnih finansija. Ovim projektom bi se doprinijelo preveniranju kasnijih mogućih negativnih posljedica pogrešno korištenih proizvoda, te maksimiziciji korištenja najprikladnijih usluga s ciljem izgradnje informiranijeg odnosa sa finansijskim institucijama.

Dodatni ciljevi su da se kroz projekt radi ne samo sa opštom javnošću i medijima, već i sa političkim predstavnicima građana, posebno onim koji su u Parlamentu, kako bi se obezbjedili drugačiji načini gledanja na dogadjaje na finansijskom tržištu, a koji se odnose na rad sa sektorom stanovništva. Kroz projekt bi se radilo i unutar same mreže pružatelja finansijskih usluga na povišenju kvalitete odnosa sa klijentima.

Očekivani rezultati ovog projekta su svakako postizanje konsenzusa na bh. političkoj sceni o bitnosti finansijske informisanosti građana, te zaštita korisnika finansijskih usluga kroz legislativu, ali i kroz edukaciju. Potom, kroz projekat će biti educirano 17.000 BiH građana o raznim aspektima odgovornog upravljanja ličnim finansijama. Po završenom procesu, svakako se očekuje i povišen nivo svijesti korisnika o finansijskim proizvodima na tržištu, te mogućnost identifikovanja onih najprikladnijih za svoje lične potrebe, a time i povišen nivo satisfakcije u interakciji na tržistu finansijskih usluga. Jedan od najvažnijih rezultata će svakako biti i pospješena mogućnost izgradnje pozitivnih kreditnih istorija građana u Centralnom Registru Kredita, što će se postići kroz bolje razumijevanje obaveza potrošača.

Članovi ove Mreže su Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu", Udruženje mikrofinansijskih organizacija u BiH – AMFI, Udruženje društava za osiguranje u Federaciji Bosni i Hercegovini – UDOFBIH, Udruženje društava za leasing u Bosni i Hercegovini, a do kraja juna se očekuju potvrde još dva udruženja slične orijentacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti