Prvi projekt javno-privatnog partnerstva: U Brčkom otvoren Centar za hemodijalizu

24.08.2011. 08:06 / Izvor: Fena
Prvi projekt javno-privatnog partnerstva: U Brčkom otvoren Centar za hemodijalizu

Uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, te prestavnika njemačke firme "Frisenius" koja je u izgradnju i opremanje investirala pet miliona maraka, svečanom ceremonijom jučer je i zvanično otvoren savremeni Centar za hemodijalizu u Brčkom, inače prvi objekat započet i završen kroz projekat javno-privatnog partnerstva.

"Ovaj objekat je trenutno najsavremeni dijalizni centar u zemljama nastalim na prostorima bivše države izuzev Slovenije", rekao je ovom prilikom Dragan Pajić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Admir Čandić, šef Odjela za zdravstvo je istakao da je novoizgrađeni brčanski hemodijalizni centar smješten na oko 2.000 kvadratnih metara funkcionalnog prostora, da sadrži 22 najsavremenija aparata za hemodijafiltraciju, te da može primiti oko 100 bolesnika.

"U centru za dijalizu koristi se najsavremeniji način tretmana za sprečavanje obolijevanja bubrežnih bolesnika od kardiovaskularnih bolesti, metoda hemodijafiltracije. Centar je opremljen najsavremenijim uređajima iz serije `5.008 S`, što osigurava kvalitetnije i uspješnije liječenje naročito mlađe populacije", naglasio je dr. Čandić.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti