Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PSBiH - Razmatran prijedlog dopuna Zakona o akcizama u BiH

08.07.2020. 07:52 / Izvor: Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je jučer Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je predložila poslanica Aida Baručija (Nezavisni blok).

Komisija za finansije i budžet dala je podršku principima predloženog zakona, dok Ustavnopravna komisija nije utvrdila njegovu usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Baručija je, komentirajući negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, kazala da u ovom prijedlogu zakona nema niti jedna riječ koja nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Pojasnila je da se radi o izdvajanju pet posto od ukupno prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine u fondove solidarnosti oba entiteta i Brčko Distrikta u svrhu liječenja teško oboljele djece.

Istaknula je da ne vidi šta u predloženom zakonu nije u skladu sa Ustavom BiH.

Najavila je da će, uime sve djece, ako danas "padne", predloženi zakon preformulisati i ponovo ga dostaviti u parlamentarnu proceduru.

Poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH), koji je član Ustavnopravne komisije, je kazao kako smatra da ovo pitanje nije ni za kakvu politizaciju.

"Siguran sam intimno, kad bi svako od nas odlučivao samostalno, da bi glasao za ovaj zakon. Mi se sada krijemo formalno-pravno iza stava Ustavnopravne komisije", naveo je Nikšić.

Poslanici su obavili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, a nakon kraće pauze izjasnit će se o svakoj od njih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti