Radnike prijave na četiri sata, a rade duplo duže

28.09.2017. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine
Radnike prijave na četiri sata, a rade duplo duže

Sindikalci tvrde da je prijavljivanje na pola radnog vremena odavno mnogim poslodavcima atraktivno.

Sve više je poslodavaca koji radnike prijavljuju na četiri sata iako rade puno radno vrijeme, tvrde radnici i sindikalci u RS.

"Radim u jednoj firmi u Laktašima, gdje nas je pola prijavljeno na četiri sata, a svi radimo puno radno vrijeme. Mislim da je ovakvih slučajeva i previše. Pitanje je hoće li iko od nas penziju zaraditi. Ne možemo poslodavca da prijavimo inspekciji jer zarađujemo za preživljavanje porodica", priča radnik S.M. iz Laktaša.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, trenutno su u evidencijama 9.343 osiguranika koja su prijavljena na pola radnog vremena.

"To su u najvećem broju osiguranici prijavljeni kod uplatilaca koji pripadaju sektoru privatnih preduzeća, njih 2.899, i sektoru samostalnih djelatnosti, 4.958 osiguranika, potom prosvjetnoj djelatnosti i dr.", pojašnjavaju iz Fonda PIO RS.

Sindikalci tvrde da je prijavljivanje na pola radnog vremena odavno mnogim poslodavcima atraktivno.

"Traže način da zarade na radniku. Nije to nova pojava da radnici budu prijavljeni na minimum, a rade mnogo duže, samo je sada uzela više maha. To je stalan i kontinuiran problem, pogotovo u ugostiteljstvu, u malim kafićima. Poslodavci jednostavno svoje radnike prijavljuju na manji fond sati i samim tim imaju manje obaveze prema državi, manje plaćaju penziono i socijalno osiguranje. A ljudi pristaju na svakakve uslove samo da bi radili. Jedini način da se kontroliše ovo stanje jeste da nadležni češće vrše kontrole i izricanjem mjera prema poslodavcu", navodi Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Kako kaže, među ugostiteljima koji drže manje kafiće to živi otkad postoji ugostiteljstvo. Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da možemo očekivati još više pojava nestandardnih oblika radnog odnosa u pogledu radnog vremena.

"Zakonom o radu u Republici Srpskoj predviđena je mogućnost zapošljavanja na pola radnog vremena. Logično je da se određeni broj poslodavaca opredjeljuje na takav vid angažovanja radne snage. Bitno je naglasiti da će u narednom periodu biti sve veća pojava nestandardnih oblika radnog vremena zato što će takvi zahtjevi biti izraženi i od strane poslodavaca, a odgovaraće i radnicima koji imaju interes da budu u takvoj vrsti radnog odnosa, kao što su IT stručnjaci", smatra Aćić.

Upravo jedna Banjalučanka, koja se bavi IT sektorom, kaže da njoj odgovara prijava na četiri sata, jer toliko i odradi kod poslodavca, a ostatak može da provede sa djecom ili radi putem interneta.

"Loše je u slučaju kad je radnik prijavljen na četiri sata, a radi puno radno vrijeme ili prekovremeno i za to je malo plaćen", kaže ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti