Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Razmatrane dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta

11.04.2020. 09:55 / Izvor: Akta.ba

Na jučerašnjoj sjedinici Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH razmatrane su dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa. 

Cilj ovih izmjena jeste omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće proglašenog od strane Vlade FBiH, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje.  

Predložene izmjene imaju za cilj omogućiti poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenih i neplaćenih dopusta, tzv. rada od kuće itd, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, saopćeno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH. 

U radu ovog odbora, koji je formiran odlukama Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, a kojim presjedava Edita Đapo, ferderalni ministar turizma i okoliša, a pored resornih ministara učestvuju i delegacije poslodavaca i sindikata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti