Razvoj biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević

28.09.2012. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Razvoj biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević

U ponedjeljak 01. oktobra 2012. godine, na Igmanu (Veliko polje) u Hostelu Feri, sa početkom u 10:00 sati bit će upriličeno svečano Potpisivanje "Memoranduma o razumijevanju za razvoj biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević".

Memorandum će potpisati načelnici Općina/Opština Hadžići, Ilidža, Stari Grad, Trnovo RS, Trnovo FBiH, Istočni Stari Grad, Pale, direktori OC Jahorina i Zoi "84, predstavnici Turističke Organizacije Istočno Sarajevo, Turističke Organizacije Trnovo, Biciklističkog Saveza, Biciklističkih udruženja Ski Kluba Bjelašnica, MTBA, BK Jahorina i Trebević, nvo Horizont i CHAV, Asocijacija Zajednica planinskih opština pograničnog francusko-italijanskog područja.

Potpisnici, svako u domenu svojih nadležnosti, učestvovat će u uspostavi novog turističkog proizvoda koji je rezultat zajedničke vizije olimpijskih planina i koji umrežava različite resurse teritorija: Sarajevo Olympic Bike Park.

Sarajevo Olympic Bike Park je integrisani sistem infrastruktura i usluga za cikloturiste, koji obuhvata mrežu označenih staza, različite težine, za prakticiranje različitih disciplina (pretežno Cross country, Downhill i Freeride). Osim staza tu je i niz dodatnih usluga, kao što su najam bicikla i servisiranje, mjesta za pranje i popravak/održavanje bicikla (Skill Park). Downhill i Freeride staze će biti servisirane vertikalnim transportom, koji će se u ljetnom periodu aktivirati kako bi se omogućio prevoz osoba i bicikla.

Kako bi javnosti, institucijama i donatorima prezentirali budući Sarajevo Olympic Bike Park, u subotu 29. septembra biti će održana promotivna biciklistička tura Igman-Bjelašnica, te u nedjelju 30. septembra promotivna tura Jahorina-Trebević.

Ova inicijativa je pokrenuta u okviru Programa SeeNet "Translokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope", u saradnji sa Regijom Piemonte, vođom akcije: Razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH. Program kofinansira Generalna direkcija za saradnju i razvoj pri Ministarstvu spoljnih poslova Italije (DGCS-MAE) a promoviše Regija Toskana u partnerstvu sa još 5 italijanskih Regija (Emilija-Romanja, Friuli Venezia Giulia, Marke, Pijemont, Veneto) i Autonomna Provincija Trento (http://www.see-net.org/index.php?lang=bhs).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti