Niže cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana

Vijesti / REGIJA

Niže cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana

Od 1. jula naredne godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

01.01.2020. 21:26 / Izvor: Tanjug

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu da drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, a dodaje da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prosječna cijena odlaznog poziva iz Srbije od danas će iznositi 7,1 dinar što je, kaže Matić za Tanjug, dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje cijena iz jula 2019. godine.

Prosječna cijena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u prosjeku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Matić je podsjetila da je primjena Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matić i dodaje da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donjele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cijene uvedene 1. jula.

''Ne može se reći da krše sporazum jer su primjenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vrijme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primjenile drugu fazu'''', rekla je Matić.

Podaci ukazuju da je u prva tri mjeseca primjene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od 1. januara 2020. godine se mijenja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) i roming naknadu.

Od 1. jula naredne godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

PODIJELI:

TAGOVI:

#roming

#RATEL

#Crna Gora

#Srbija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti