Na ostrvu Vis u rad puštena solarna elektrana vrijedna 4,12 miliona eura

12.09.2020. 08:31 / Izvor: Agencije
Na ostrvu Vis u rad puštena solarna elektrana vrijedna 4,12 miliona eura

Ovom izgradnjom ostrvo Vis dobilo je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost snabdijevanja električnom energijom.

Na ostrvu Vis u rad je puštena solarna elektrana, najveća u Hrvatskoj, u koju je uložen 31 milion kuna /4,12 miliona eura/.

Solarna elektrana Vis snage 3,5 megavata, prva je od sedam elektrana ovo tipa "Hrvatske elekroprovrede" koje će biti puštene u rad tokom ove godine, u okviru ciklusa izgradnje solarnih elektrana od 2019. do 2023. godine, koji je vrijedan 750 miliona kuna /100 miliona eura/.

Ovom izgradnjom ostrvo Vis dobilo je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost snabdijevanja električnom energijom, posebno u periodu povećane potrošnje tokom turističke sezone.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da je Vlada Hrvatske još 2017. godine snažno krenula u realizaciju nove energetske politike Hrvatske i EU, koja je usmjerena na ulaganja u zelenu energiju, a solarna elektrana Vis je najbolji primjer takvih investicija, prenose hrvatski mediji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti