Rat u Ukrajini utjecat će na ekonomsku krizu

07.03.2022. 14:09 / Izvor: Fena
Ekonomija

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je danas, otvarajući Kopaonik biznis forum (KBF), da će rat u Ukrajni utjecati na ekonomsku krizu.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je danas, otvarajući Kopaonik biznis forum (KBF), da će rat u Ukrajni utjecati na ekonomsku krizu te da je sada ključni izazov dostizanje projektiranog rasta u 2022. godini.

"Mnogi ekonomisti prognoziraju kako nam slijedi period stagflacije, odnosno stagnacije gospodarskih aktivnosti uz visoku inflaciju", kazao je Vlahović te dodao da je u siječnju ove godine inflacija u SAD-u iznosila 7,5 posto, što je najviša razina u posljednjih 40 godina.

Prema njegovim riječima, prvobitne projekcije su govorile da će svjetska ekonomija ove godine rasti za 4,4 posto, ali je sasvim izvjesno da će doći do korekcije projektiranog rasta.

"Suočavamo se s izraženim ekonomskim i geopolitičkim rizicima, a kriza koja se vidi na horizontu razlikovat će se od velike depresije iz 2008. godine te stoga i odgovor na nju mora biti drugačiji", kazao je Vlahović, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Vlahović je istaknuo kako je sasvim jasno da će rat u Ukrajini utjecati na ekonomsku aktivnost, a u Srbiji bi se mogao ogledati kroz više stvari.

"Prvo je ugrožavanje razine ekonomske aktivnosti u EU, a vjerojatno i u našoj regiji, a upravo su oni naši glavni vanjskotrgovinski partneri s kojima realiziramo tri četvrtine prometa. Drugo je to što bi dugo trajanje sukoba moglo obeshrabriti investitore", kazao je Vlahović.

Naveo je da je rat podigao cijene energenata, vjerojatno će i hrane, a možda će Europska središnja banka posegnuti za restriktivnijom monetarnom politikom, što bi moglo dodatno destimulirati rast.

Ministar financija Siniša Malia kazao je da je za Srbiju važan održivi razvoj, ali da se moraju imati u vidu globalni izazovi.

"Stabilnost nam je neophodna i nadam se da ćete podrži politiku mira i stabilnosti, a za sve ostalo ćemo naći rešenje", istaknuo je Mali.

Potrebna nam je stabilnost, a ne svađe i podjele i zato trebamo još jače i bolje raditi i boriti se za svako radno mjesto, kazao je Mali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti