Hrvatska iznenadila ekonomskim rastom od 7,7 posto u drugom kvartalu

29.08.2022. 08:43 / Izvor: Agencije
hrvatska

Hrvatska ekonomija porasla je i u drugom tromjesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 posto, brže nego u prethodnom kvartalu, što pokazuje da se nastavlja snažan oporavak od koronakrize.

Hrvatska ekonomija porasla je i u drugom tromjesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 posto, brže nego u prethodnom kvartalu, što pokazuje da se nastavlja snažan oporavak od koronakrize, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Rast BDP-a u drugom tromjesečju zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, od lične potrošnje do izvoza i investicija.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava porasla je u proteklom kvartalu za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže nego u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 41,9 posto na godišnjem nivou, znatno brže nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 posto, a usluga 65,7 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istovremeno za 28,6 posto. Pritom je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 5 posto na godišnjem nivou, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 7,9 posto.

U drugom je tromjesečju pala samo državna potrošnja, za 2,2 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, ekonomija je u drugom tromjesečju porasla 7,8 posto na godišnjem nivou, dok je na kvartalnom nivou ojačalo 2 posto.

To je brži rast u odnosu na prosjek u Europskoj uniji.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju ekonomija EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,6 posto na kvartalnoj, a 4 posto na godišnjem nivou.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u petak su, komentirajući stopu rasta BDP-a od 7,7 posto, naveli da je realno očekivati usporavanje ekonomske aktivnosti na jesen i zimu, no unatoč tome bi BDP na nivou cijele 2022. mogao porasti za više od 3,5 posto, što bi, u kontekstu svega što predstoji Europi, bio izvrstan ishod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti