Ivo Sanader oslobođen za ratno profiterstvo u aferi Hypo

13.10.2022. 09:05 / Izvor: Agencije
ivo sanader

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Presudu je u srijedu objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošle sedmice tužiteljstvo i odbrana iznijeli završne govore.

Sanader je još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod odbrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Za aferu Hypo Sanaderu se sudilo treći put, prenosi Hina.

Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud Hrvatske.

Tužiteljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

U zatvoru od aprila 2019. godine

Sanaderov advokat Čedo Prodanović istakao je da se u ovom slučaju ne može govorit o ratom profiterstvu te da USKOK, uprkos zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. godine, od Hypo banke primio proviziju od 3,6 miliona kuna (oko 500.000 eura) nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i ekonomskom stanju, ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godine, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti