Hrvatska vlada ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines

23.11.2022. 09:26 / Izvor: Agencije
Croatia Airlines

Akcionari Croatia Airlines-a treba na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala.

Akcionari Croatia Airlines-a treba na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona eura), a cijeli iznos bi trebalo da uplati država, najavio je hrvatski nacionalni avio-prevoznik.

U pozivu za vanrednu sjednicu, objavljenom na Zagrebačkoj berzi, navodi se da bi osnovni kapital bio povećan sa 627,9 miliona kuna (83,6 miliona eura) na 923,9 milona kuna (123 miliona evra), i to putem nove emisije običnih akcija na ime, nominalne vrijednosti od 10 kuna (1,33 eura) po akciji, izvjestila je agencija Hina.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Croatia Airlines će sprovesti emisiju koristeći klauzulu o izuzeću od objave prospekta.

Upis i uplata novih redovnih akcija obaviće se novčanim ulogom Republike Hrvatske u iznosu od 296 milona kuna, navodi se u pozivu.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva postojećim akcionarima za upis akcija se u cjelosti uskraćuje, izuzev Republici Hrvatskoj, koja će kao ulagač učestvovati u izdanju akcija, navodi se u pozivu.

Hrvatska država posjeduje, inače, u Kroacija Erlajnsu 98,76 posto akcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti