Hrvatska i SAD potpisali sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

08.12.2022. 10:54 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
oporezivanje

Sporazumom, koji se mora ratificirati u američkom Senatu te u Hrvatskom saboru, građani dvije zemlje će izbjeći dvostruko oporezivanje.

Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska potpisale su sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i okoliš Jose W. Fernandez i hrvatski ministar finansija Marko Primorac u Washingtonu su potpisali sveobuhvatni sporazum o porezu na dohodak između SAD-a i Hrvatske.

Sporazumom, koji se mora ratificirati u američkom Senatu te u Hrvatskom saboru, građani dvije zemlje će izbjeći dvostruko oporezivanje.

On će također pojednostaviti poslovanje hrvatskim kompanijama na američkom tržištu i američkim firmama na hrvatskom tržištu što također otvara mogućnost stvaranja više radnih mjesta u dvije zemlje.

Prednost za penzionere

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja omogućiti će hrvatskim kompanijama lakše uključivanje u tržište SAD-a, osnažujući ekonomsku saradnju i inovacije u privatnom sektoru između dvije zemlje, prenose hrvatski mediji.

Ono što je važno za penzionere i njihove porodice, ovaj ugovor uređuje odredbe o usklađivanju pravila američkog i hrvatskog penzionog i poreznog sistema, javili su mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti