ODOBRENA AKVIZIJA

Mercator dobio zeleno svjetlo za preuzimanje lanca marketa u Crnoj Gori

06.04.2023. 08:33 / Izvor: Pobjeda
trgovina

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) odobrila je Merkatoru CG kupovinu Franca marketa i naložila da dostave kupoprodajni ugovor 15 dana od zaključenja.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) odobrila je Merkatoru CG kupovinu Franca marketa i naložila da dostave kupoprodajni ugovor 15 dana od zaključenja.

Usvojili su predlog mjera, uslova i obaveza koje Merkator CG mora da ispuni kako se sprovođenjem koncentracije na tržištu ne bi spriječila, ograničila ili narušila konkurencija.

Ova kompanija je obavezana i da u periodu od dvije godine obavještava AZK ako dođe do prebacivanja objekata u Kolašinu i Plužinama, te da ih u periodu od pet godina obavještava o svakoj budućoj kupovini, uzimanju u zakup ili otvaranju novih maloprodajnih objekata u ovim gradovima.

Osim toga, Merkator CG ima obavezu i da tokom dvije godine izvještava AZK o realizovanim prosječnim maržama u objektima u ovim gradovima na kvartalnom nivou na pojedinim kategorijama namirnica.

Ova kompanija je prošle godine uputila zahtjev AZK-u da joj odobri kupovinu marketa kompanije Franca, koji su u većinskom vlasništvu Hilmije France i članova njegove porodice.

U okviru France posluje 69 marketa u gotovo svim opštinama, a najviše ih je u Podgorici 13, u Budvi osam, a u Bijelom Polju sedam. Ova kompanija osnovana je u sklopu mesne industrije Meso promet koja je započela rad 1990. godine. Merkator CG je od aprila 2021. godine dio maloprodajne mreže Fortenova grupe koja ima 88,1 odsto vlasništva Merkatora, zapošljava 1.600 ljudi, u 129 prodavnica u 19 opština.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti