Neboder od 200 metara tek početak velikog plana

Moćni arapski šeik u našem regionu sanja novi Dubai

27.11.2023. 15:20 / Izvor: buka.com
šeik

Prije nekoliko dana mediji u Hrvatskoj pisali su kako je Sunčani Hvar prodan arapskom investitoru Eagle Hills za iznos od 220 miliona eura.

Prije nekoliko dana mediji u Hrvatskoj pisali su kako je Sunčani Hvar prodan arapskom investitoru Eagle Hills za iznos od 220 miliona eura.

Riječ o obvezujućem ugovoru o prodaji 100-postotnog udjela u Sunčanom Hvaru koji su potpisali CPI Property Group i Eagle Hills, privatnom tvrtkom za ulaganje u nekretnine i razvoj sa sjedištem u Abu Dhabiju, čiji je vlasnik Mohamed Alabbar.

Prema informacijama istraživačkog portala Vsquare Alabbar u Budimpešti pak planira gradnju nebodera visokog više od 200 metara.

Pregovori s mađarskom vladom navodno su već u finalnoj fazi.

No, kako navodi VSquareov bilten, a prenosdi Novac.hr, neboder je samo djelić plana.

Mohamed Alabbar u glavnom mađarskom gradu namjerava stvoriti "mini-Dubai", kojeg će činiti poslovni blokovi i luksuzni stanovi.

Zemljište gdje se planira investicija u vlasništvu je države.

Podsjetimo, Alabbarov Eagle Hill je s pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem potpisao memorandum temeljem kojeg su trebali raditi projekt Zagrebački Manhattan od čega na kraju nije bilo ništa.

Eagle Hills stoji i iza "Beograda na vodi".

Iz općina gdje je gradnja planirana, kao i iz ureda gradonačelnika Budimpešta, tvrde da nemaju nikakva saznanja o navedenom projektu izgradnje nebodera.

Iz Grada Budimpešte poručuju da bi bili spremni pregovarati s Vladom o takvoj investiciji, no i "kako iskustvo pokazuje da se prilikom projekata ovakvih razmjera, kojima je Vlada dodijelila status prioritetnog ulaganja, ne poštuje demokratski izabrana lokalna vlast".

Svakako valja znati kako gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony, predstavnik lijevog centra i zagovornik proevropskih ideja, nije po volji premijera Viktora Orbana.

Inače, o gradnji oko napuštene željezničke postaje Rákosrendező, gdje se planira navodna gradnja nebodera, kao i "mini Dubaija" raspravlja se duže vrijeme.

Riječ je o površini velikom području, lociranom nedaleko od centra Budimpešte.

Poznavatelji tržišta tvrde kako je malo vjerojatno da bi mađarski investitori imali finansijske i logističke mogućnosti da uspiju s realizacijom ovakvog projekta.

Prema Forbesu, Alabbarova tvrtka Emaar Properties, pod koju spada i Eagle Hills, dosad je izgradila 157,9 miliona m2 nekretnina u cijelom svijetu, uključujući 92.000 stanova, najveći svjetski shopping trgovački centar, Dubai Mall s 502.000 m2 maloprodajnog prostora, kao i najvišu građevinu na svijetu, neboder Burj Khalifu.

Tvrtka, koja je prisutna u 80 zemalja, prošle godine prodala nekretnine u vrijednosti od 9,5 milijardi dolara i zabilježila dobit od 1,9 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 79 posto.

Mohamed Alabbar, zaljubljenik je u nebodere i odijela talijanskih dizajnera, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 5 milijardi dolara, od čega je velik dio zaradio pretvarajući Dubai u luksuz igralište za svjetske milijunaše.

Alabbar je blizak s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohamedom bin Rashidom al-Maktoum, pa kada vlada neke države pregovara s Emaarom, zapravo pregovara s Emiratima, zaključuju novinari Vsquarea, prenosi Novac.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti