DOM SPORTOVA

Za obnovu zagrebačke dvorane stigle dvije paprene ponude, jedna je od bh. firme

22.03.2024. 08:06 / Izvor: tportal.hr
DVORANA

Za rekonstrukciju i sanaciju krovova na dvoranama 1, 3 i 4 zagrebačkog Doma sportova pristigle su samo dvije ponude.

Za rekonstrukciju i sanaciju krovova na dvoranama 1, 3 i 4 zagrebačkog Doma sportova pristigle su samo dvije ponude i obje preko procijenjene vrijednosti nabave od 25 milijuna eura bez PDV-a.

Ponude su dostavile zajednice ponuditelja Kamgrad i Tehnika (38,9 milijuna eura bez PDV-a) te BBR Adria, Degal Tehnika i Hering (29,6 milijuna eura), a rok za ocjenu valjanosti ponuda i donošenje odluke o izboru izvođača radova je narednih 120 dana, piše tportal.hr.

Nakon toga se onaj tko ne bude izabran ima pravo žaliti, što bi cijeli proces moglo otegnuti.

Sama nabava raspisana je početkom prosinca prošle godine, a prvi rok za dostavu ponuda bio je početkom siječnja, ali je nekoliko puta pomican iz različitih razloga

Prije tri godine procjenjivalo se da bi rekonstrukcija stajala oko 11 milijuna eura bez PDV-a. U kasno ljeto prošle godine brojka je stigla do 21 milijun eura (bez PDV-a), a prije tri mjeseca, kad je raspisana nabava, posao je procijenjen na 25 milijuna eura bez PDV-a.

Danas otvorene ponude pokazuju da će Grad Zagreb za iznimno kompleksnu i zahtjevnu rekonstrukciju morati izdvojiti više novca nego što je predvidio ako odluči prihvatiti ponudu. A to je, kako smo napisali, tek prva faza. Druga faza, koja nije predmet ove javne nabave, predviđa rekonstrukciju krova Dvorane 2.

Najveći zahvati u prvoj fazi bit će na Ledenoj dvorani, koja je izvan funkcije od rujna 2020., jer će tehnološki vrlo složen i zahtjevan zadatak biti demontaža i razgradnja nosive betonske krovne konstrukcije. Dvorana će potom biti ojačana, a zatim će se na nju postaviti nova čelična krovna konstrukcija.

Kada se izvođač uvede u posao, imat će 18 mjeseci za izvođenje radova. Kada bi do ljeta bio izabran izvođač i kada ne bi bilo žalbi, to bi značilo da bi do kraja 2025. dvorane ponovno mogle biti u funkciji. No to su idealne okolnosti. Doduše, predviđena je mogućnost i da se, kako se pojedine dvorane budu završavale, stavljaju u funkciju da bi se sportaši što prije mogli vratiti u njih.

Kako će Dom sportova tijekom radova biti zatvoren, sportaši sa svojim programima, djelatnici Hrvatskog olimpijskog odbora i Ustanove za upravljanje sportskim objektima (USO) te pojedini savezi morat će se privremeno iseliti.

Za razliku od sportaša, predviđeno je da se uredski prostori neće moći koristiti samo u početnoj fazi radova. Pretpostavlja se da bi se sportaši mogli služiti, i to samo u jednom periodu radova, jedino Dvoranom 2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti