Srbija neće zabraniti izvoz sunockreta u BiH

26.08.2016. 10:39 / Izvor: Nezavisne novine
Srbija neće zabraniti izvoz sunockreta u BiH

Kupci iz BiH spremni da plate mnogo više nego domaći. Razlog za to je što BiH ima sporazum o slobodnoj trovini sa Turskom, velikim kupcem jestivog ulja.

Srbija neće uvoditi zabranu izvoza suncokreta u BiH, kako su tražili srpski uljari. Država neće prihvatiti zahtjev uljara koji su zatražili da se ograniči izvoz suncokreta u BiH jer su kupci iz te zemlje spremni da plate mnogo više nego domaći proizvođači ulja.

Razlog za to je što BiH ima sporazum o slobodnoj trovini sa Turskom, velikim kupcem jestivog ulja. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da zabrane nisu dobra rješenja jer uvijek postoje kontramjere i najavio skore razgovore sa Turskom o mogućnosti povoljnijeg izvoza i za srpske uljare. "Imaćemo ovih dana razgovore sa Turskom kako bi i naši uljari mogli da izvoze po nižoj carini jer sada ne mogu da budu konkurentni sa BiH", rekao je Ljajić.

Suncokret je ove godine zasijan na rekordno velikoj površini u Srbiji, na više od 210.000 hektara, a prema nezvaničnim najavama njegov otkup biće među najnepovoljnijim do sada. Pregovori sa Turskom o smanjivanju carine traju već godinu dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti