Hrvatska ne odustaje od kartice za domaće turiste

26.09.2016. 09:32 / Izvor: poslovniplus.com
Hrvatska ne odustaje od kartice za domaće turiste

Ministarstvo sada tvrtkama predlaže da umjesto novca radnicima podijele kartice kojima će namjenski plaćati odmor.

Ministarstvu turizma Republike Hrvatske je objavilo da je s 21. rujnom hrvatski turizam ostvario čak 83 milijuna noćenja. Usporedbe radi, cijele prošle godine, koja je takoder bila rekordna, zabilježeno je 80 milijuna noćenja. No, nije jedino turistički promet razlog zadovoljstva.

Hrvatskom turizmu iz brojnih razloga zadnjih godina vjetar puše ravno u jedra. Za razliku od konkurentskih zemalja u susjedstvu kojima su izbjeglička kriza i politički problemi smanjili zaradu, u Hrvatskoj ona raste. Prihodi preko 8 milijardi EUR-a od stranaca. Dakle, s hrvatskim udjelom to će biti oko 9 i pol milijardi eura.

Zaista impresivan rezultat, nikad bolji u povijesti hrvatske države, rekao je ministar turizma Antun Kliman.Mogao bi biti i bolji kad bi se nekim čudom vratili domaći turisti. Oni koji regres za odmor više ne primaju ili ga pak, srezanog na minimum, moraju potrošiti za osnovne životne potrebe.

Ministarstvo sada tvrtkama predlaže da umjesto novca radnicima podijele kartice kojima će namjenski plaćati odmor.

"Regres je namjensko trošenje sredstava za vaš godišnji odmor. To se u ovih 20-tak godina izgubilo. I evo mi to želimo ponovo pokrenuti, uz porezne olakšice. Zato će država uzeti i onaj dio svog prava da usmjerava turistički promet tamo gdje je to potrebno", kaže ministar.

98 posto turističkog prometa sada se ostvaruje na Jadranu, a samo dva posto na kontinentu. Zbog ravnomjernije raspodjele turističkog kolača, Hrvati bi valjda trebali ljetovati u Lici ili Slavoniji. A Jadran bi po toj logici ostavili strancima, poznatim i manje poznatim, piše HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti