Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu

20.08.2020. 08:51 / Izvor: Index.hr
Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu

Slovenija će Hrvatsku danas staviti na crvenu listu.

Glasnogovornik slovenske vlade za koronavirus Jelko Kacin jučer je potvrdio ono o čemu se nagađalo - Slovenija će Hrvatsku danas staviti na crvenu listu, no rekao je da je u stvarnosti Hrvatska na slovenskoj crvenoj listi već od jučer. 

Slovenski turisti će najvjerojatnije imati rok da se vrate u Sloveniju do kraja sedmice kako bi izbjegli dvosedmičnu samoizolaciju. 

"Hrvatska je u stvarnosti već danas na crvenoj listi, a formalno će biti sutra", rekao je jučer Kacin i dodao kako je situacija u Hrvatskoj dramatična. 

Otišao je i korak dalje te rekao da Hrvatska više ne kontroliše situaciju s koronavirusom. 

"Moramo biti realni i shvatiti da oni više ne kontroliraju svoju situaciju, njihovi epidemiolozi to više ne mogu. Doći će do velikih problema u zdravstvenom sustavu. Stanje traži trijezne glave i odlučne poteze", rekao je Kacin. 

"Situacija u Hrvatskoj je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate u Sloveniju. Stvari se brzo pogoršavaju i bit će još puno gore", dodao je Kacin.

Odgovorila mu je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

"Slijedom posljednjih izjava glasnogovornika Vlade Republike Slovenije za koronavirus Jelka Kacina, odbacujemo njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično. Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, što ilustriraju i pokazatelji eVisitora prema kojima smo tijekom lipnja 2020. godine zabilježili približno 207 hiljade dolazaka te 1,1 milion noćenja sa tržišta Slovenije, dok smo u julu dostigli razinu od približno 382 hiljade dolazaka te 3,4 miliona noćenja. Prema preliminarnim pokazateljima za august (zaključno s danom 18. augusta) trenutno smo na razini od približno 238 hiljada dolazaka te 2,2 miliona noćenja Slovenaca od kojih se 71,4 posto ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici. Želimo istaknuti da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od COVID-19 u protekla 24 sata. Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista iznimno dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000)", saopšteno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti