Plenković optimističan u vezi postizanja nagodbe u slučaju Agrokor

08.04.2018. 10:51 / Izvor: Fena
Plenković optimističan u vezi postizanja nagodbe u slučaju Agrokor

Vlada je odvažnim potezom u proteklih godinu dana spriječila gospodarske, financijske i za tržište rada izuzetno negativne posljedice.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je u subotu optimizam da će se podmirenje vjerovnika Agrokora nagodbom postići do 10. jula, do kada je produljen rok za taj postupak, te istaknuo kako je Vlada odvažnim potezom u proteklih godinu dana spriječila gospodarske, financijske i za tržište rada izuzetno negativne posljedice, koje se, rekao je, zapravo nisu ni osjetile.

U zamršenoj situaciji u kojoj su financijski vjerovnici u najvećoj mjeri ti koji su zatečeni logično je da buduća struktura vlasništva reflektira one koji su u toj poziciji, rekao je Plenković novinarima u stanci  izbornog sabora HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika, odgovarajući na upit o ulasku ruskih investitora u vlasnički udjel Agrokora.

"Što se tiče geostrateških elemenata, nikada kao Vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji će u Hrvatskoj poslovati sukladno propisima i standardima i to pokazuje da nemamo nikakvu skepsu. Ima li teorija zavjera - mislim da ne. Smatram da su svi oni koji su davali novac to činili u vjeri u neki poslovni plan ili projekt, a ne s ambicijom za nešto drugo i da buduća vlasnička struktura koja će imati ruske, američke, europske, domaće i razne druge vlasnike u biti karakterizira globalno gospodarstvo", rekao je Plenković.

S te strane, kazao je, bitna je ekonomska budućnost kompanije, njezina profitabilnost i u konačnici ekonomska budućnost svih koji su na nju naslonjeni. Ne vidim nikakav strah i siguran sad da će financijski  vjerovnici i banke u nekoj budućnosti gledati i neki drugi izlaz jer nisu tu da se bave maloprodajom ili bilo čime drugim, prenosi Hina.

Istaknuo je da hrvatska država, davši sudu mogućnost da imenuje izvanrednu upravu, nije dopustila da se u tom procesu procesu donose bilo kakve odluke koje bi bile arbitrarnog karaktera.

Ocijenio je kako je važno da je osigurano vrijeme za prilagodbu brojnih partnera kompanije da stanu na noge i opstanu, utvrdivši kako nije došlo do gubitka radnih mjesta i da je ekonomskom nagodbom osigurana njihova budućnost. Važno je, kazao je, da se takva situacija ne ponovi, važan je način poslovanja, poštovanje zakonskih rokova, plaćanje poreznih obveza, neulažanje u međuovisne aranžmane koji su na rubu održivosti, jer kada se dogodi kriza vidi se koliko su komplicirani, rekao je Plenković.

Dodao je kako bi transformativni učinak tog procesa trebao omogućiti cijelom hrvatskom gospodarstvu zakonito kvalitetno poslovanje. 

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je da se u budućoj vlasničkoj strukturi Agrokora reflektira struktura njegovih vjerovnika, financijskih institucija, fondova, obveznica koje su tijekom prethodnog razdoblja prije formiranja izvanredne uprave posuđivali novac.

"Govorimo o 57 milijardi kuna, priroda je procesa i inslovencijskog postupka da se vjerovnici koji su posuđivali novac naplaćuju na način da se jedan dio dugova prenosi na novi dug, drugi će se naplatiti kroz vlasništvo, a dio će se morati otpisati", rekla je Dalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti