Dolazak Lidla natjeraće male trgovce da se udruže

16.10.2018. 10:00 / Izvor: Nezavisne novine
Dolazak Lidla natjeraće male trgovce da se udruže

Hoće li otvaranje još jednog trgovačkog lanca uticati na cijene artikala u drugim trgovinama i je li njemački trgovinski div opasnost po opstanak malih trgovina u Srbiji?

Uzbuđenje potrošača i nepregledni redovi ispred 16 otvorenih trgovina Lidla širom Srbije obilježili su otvaranje njemačkog trgovinskog lanca, a kupce su oduševile cijene.

Hoće li otvaranje još jednog trgovačkog lanca uticati na cijene artikala u drugim trgovinama i je li njemački trgovinski div opasnost po opstanak malih trgovina u Srbiji, pita TV N1.

Prema ispitivanjima tržišta u Evropi i zemljama u regiji, dolazak Lidla rezultirao je spuštanjem cijena u drugim trgovačkim lancima i to za 20 odsto.

Niže cijene na cijelom domaćem tržištu očekuju i iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

"To je pozitivan uticaj u svim zemljama u kojima se pojavio Lidl, tako da očekujemo da će slično biti i kod nas. S tim što vjerujemo da će biti i daleko više iz jednostavnog razloga što vidimo da je koncept samog Lidla borba za potrošačku korpu. Moraće ih pratiti i druge trgovine, ako misle zadržati kupce", kaže Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Drugo je pitanje hoće li otvaranje još jednog velikog trgovačkog lanca zatvoriti vrata malih trgovina. Dušan Sinadinović, vlasnik tri maloprodajna objekta Sinko, za N1 kaže da male tgovine nastavljaju svoju borbu i da s tržišta, kao ni do sada, neće biti potisnute. Njegove trgovine rade u sklopu grupe Ilarion trade, koja okuplja pet manjih kompanija s oko 30 trgovina. Takav način poslovanja, u okviru grupe, omogućava im, objašnjava Sinadinović, da kupuju jeftinije.

"U ovom trenutku mala trgovina, kao pojedinac, nema nikakvu snagu na tržištu da utiče na dobavljača, kako bi dobila nižu cijenu, koja će im kasnije u maloprodaji omogućiti konkurentnost. Cijena je danas ono što privlači kupce, visoke cijene kupce iz malih trgovina vode u velike trgovačke lance i to je ono što male trgovine moraju spriječiti", navodi Sinadinović, vlasnik Sinko Plusa.

Prema njegovim riječima u borbi velikih i malih za svoj dio tržišta, mali će se morati reorganizirati i udružiti kako bi došli do jeftinije robe, odnosno do nižih nabavnih cijena.

Dolazak njemačkog diva uticaće na konkurentnost, ali i na proizvođače koji će morati spustiti proizvođačke cijene. Adut, odnosno prednost malih trgovina u borbi s velikim trgovačkim lancima u tome je što su one blizu, u komšiluku.

"Privlačimo naše kupce ljubaznošću, osmjehom i kvalitetnom uslugom", kaže Sinadinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti