Revolving investiranje za unapređenje energijske efikasnosti

09.03.2014. 13:40 / Izvor: Fena
Revolving investiranje za unapređenje energijske efikasnosti

Putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja u periodu od 2011. do 2013. godine s ciljem unapređenja energijske efikasnosti realizovana su 32 projekta iz grant sredstava iz federalnog budžeta.

Putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja u periodu od 2011. do 2013. godine s ciljem unapređenja energijske efikasnosti realizovana su 32 projekta iz grant sredstava iz federalnog budžeta - izjavila je za Fenu šefica Odsjeka za energijsku efikasnost tog ministarstva Jasmina Katica.

Napomenula je da su, pored zakonodavnog okvira koji je bilo neophodno ustrojiti, željeli da taj okvir ima refleksiju u realiziranim projektima i da se proširi svijest javnosti o važnosti energijske efikasnosti.

Katica je podsjetila da su sredstva dodjeljivana kao grant sredstva u vrijednosti od 50.000 KM po projeketu. U većini slučajeva to nije bilo dovoljno da bi se izveli opsežni radovi na objektima javne namjene, pa su najčešće općine sufinansirale neki manji iznos da bi se mogli izvesti značajnije radovi i aktivnosti.

Delegirani projeketi, po njenim riječima, odnosili su se najčešće na osnovne i srednje škole, nekoliko vrtića, domove zdravlja, bolnice, a glavna intencija je da bonitete od energijske efikasnosti i ostvarenih ušteda posjeduje što više korisnika.

"Dodjeljući grant sredstva nastojimo prije svega proširiti svijest javnosti i ta aktivnost se svakako nastavlja. Dakle, i dalje imamo projekte iz Federalnog ministarstva kroz grantovsku dodjelu sredstava", kazala je Katica napominjući da predstoji uspostava revolving fonda.

"Naime, ako uzmemo činjenicu da se u ovom objektima gdje su realizirane mjere 50 posto uštedjelo na energiji, sve te uštede se mogu 'polagati' na taj revolving fond i iz njega finansirati nove projekte koji će ponovno puniti taj fond i tako je moguće realizirati održivi razvoj kroz projekete energijske efikasnosti", istakala je Katica.
 
Kao posebno značajan izdvojila je projekt Svjetske banke koji se odnosi na energijsku efikasnost u BiH. To je kreditna linija, odnosno projekt koji se finansira iz IDA sredstava što znači da kredit ima kamatnu stopu od 1,25 posto, dodjeljuje se na 25 godina uključujući pet godina grace perioda i odnosi se isključivo na objekte u sektoru zdravstva i školstva.

"Ukupna vrijednost sredstava je 32 miliona dolara za cijelu BiH, a za Federaciju BiH 19,2 miliona dolara. Ta sredstva će biti operativna, nadamo se, u septembru ove godine, ako ne i prije jer Odbor Svjetske banke zasjeda 13. marta kada očekujemo njihov odgovor. Tokom opsežnih misija njihovih predstavnika uvjerili su nas da će Odbor najvjerovatnije donijeti pozitivnu odluku i i odobriti kredit", dodala je Katica.

Navela je da zatim predstoji ratifikacija od naših parlamenata - federalnog, republičkog i državnog i kada se ratificira taj ugovor o sporazumu o zaduženju onda se ta sredstva smatraju operativnim i efektivnim.

"Od ukupno 19, 2 miliona dolara za FBiH, 16,4 miliona je namjenjeno prije svega za građevinske, zanatske i instalaterske radove, a sa oko tri miliona se treba opslužiti izrada određenih studija upravo uspostave revolving fonda i ESCO modela tržišta (Energy Service Companies) . Dakle, radi se o iznalaženju mogućnost da se ostvare mehanizmi i održvog finansiranje, kao i finsiranje same implementacione jedinice koja je oformljena u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja", dodala je Katica.

Po njenim riječima, u Federaciji BiH se planira realizirati ukupno 55 objekata, a konkretno za 2014. godinu predviđena je realizacija 11 objekata: osam škola i tri objekta u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti