Ristić: Podržati rad malih proizvodnih preduzeća

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ristić: Podržati rad malih proizvodnih preduzeća

20.11.2018. 08:03 / Izvor: SRNA

Direktorica Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić izjavila je jučer da bi društvo trebalo da podrži rad malih proizvodnih preduzeća radi obezbjeđivanja kvalitetnih uslova rada zaposlenima i boljeg pozicioniranja na domaćem i stranom tržištu.

Ristićeva je kao primjer dobrog poslovanja navela banjalučko preduzeće "Belt", koje se bavi proizvodnjom kožne galanterije.

Ona je rekla da je Privredna komora ovo preduzeće finansijski podržala u okviru Projekta unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima, koje sprovodi Misija Agencije SAD za međunarodni razvoj /USAID/ u BiH.

"Projekat se odnosi na podršku u zaposlenju i obrazovanju novih radnika i omogućavanje lakšeg pristupa tržištima", izjavila je Ristićeva novinarima prilikom posjete proizvodnom pogonu ovog preduzeća.

Ona je istakla da je preduzeće "Belt" malo privredno društvo, čiji se proizvodi visokog kvaliteta plasiraju na cijelo tržište BiH, ali i na inostrano.

"U ovoj firmi smo, osim edukacije radnika, omogućili i izradu promotivnog materijala i internet stranice. Zahvaljujući podršci, ova firma je edukovala i zaposlila osam novih radnika", napomenula je Ristićeva.

Ona je naglasila da su u okviru projekta dodijeljena finansijska sredstva za 11 privrednih društava, a vrijednost projekta je oko 202.000 KM.

Vlasnik preduzeća "Belt" Ratko Čubrilo rekao je da je ova firma u prošloj godini proglašena za najbolju u Republici Srpskoj, u rangu malih preduzeća.

On je naveo da je kupovna moć domaćeg tržišta u padu, te da je sve manje i radnika i potrošača. "Trenutno imamo 35 zaposlenih, a, s obzirom na povećanje obima proizvodnje, u stalnoj smo potrazi za novom kvalifikovanom radnom snagom, te nam je ovaj projekat bio veoma značajan", ukazao je Čubrilo.

Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy istakao je značaj pozitivnih primjera u BiH, kada je riječ o razvoju privatnog sektora.

"To je način na koji treba da se radi, jer će otvaranjem radnih mjesta mladima biti pružena prilika da žive i rade u BiH", rekao je Dafi. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti