Rok za usvajanje zakona produžen do kraja svibnja: BiH spašena crne liste?

04.04.2014. 15:16 / Izvor: eKapija.ba
Rok za usvajanje zakona produžen do kraja svibnja: BiH spašena crne liste?

BiH je ostavljen rok od dva mjeseca u kojem bi trebala donijeti Zakon o sprječavanju pranja novca, odlučio je danas Komitet Moneyval-a.

BiH je ostavljen dodatni rok od dva mjeseca (do kraja svibnja) u kojem bi trebala donijeti Zakon o sprječavanju pranja novca i usvojiti izmjene i dopune Kaznenog zakon koje se tiču ove oblasti, odlučeno je danas na sjednici Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranje terorističkih aktivnosti (Moneyval) u Strasbourgu. 

Ukoliko se to ne dogodi naša zemlja će doći na crnu listu zemalja Međunarodne organizacije za sprječavanje pranja novca (FATF) što bi, kako smo već pisali, moglo imati velike posljedice po bh. ekonomiju. 

Hoće li biti moguće usvojiti Zakon o sprječavanju pranja novca u navedenom razdoblju ostaje da se vidi jer, prema postojećim pravilima, isti Zakon može ponovno u parlamentarnu proceduru tek nakon 6 mjeseci.

Ukoliko ne budu ispunjeni uvjeti do postavljenog roka, priopćenje u kojem se zemlje članice Moneyvala pozvaju na dubinsku kontrolu svih transakcija sa BiH, automatski će biti objavljeno 1.6. 2014. i time će za našu zemlju nastupiti i negativne posljedice koje iz toga proizilaze. 

Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH, za eKapija.ba kaže da je dodatni rok od dva mjeseca dobra vijest za našu zemlju budući da je Komitet Moneyvala na današnjoj sjednici već imao pripremljeno javno priopćenje o neusklađenosti BiH u ovoj oblasti.

Ono nije bilo aktivirano jer se čekala službena odluka vlasti u BiH koja bi govorila da se će se raditi na daljnjem rješavanju ovih problema i da će sporni zakoni biti usvojeni u što kraćem roku.

Danas je tu odluku donijelo Vijeće ministara i predstavnici Moneyval tima iz BiH su uspjeli izlobirati odgodu objave priopćenja. Tako da ovakav relativno povoljan ishod ove sjednice, koja je trebala biti pogubna za našu zemlju, možemo zahvaliti članovima bh. Moneyval tima.

Podsjetimo, Vijeće ministara (VM) je danas razmatralo situaciju zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u svjetlu mogućeg objavljivanja javnog priopćenja o neusklađenosti BiH i negativnih posljedica za građane i institucije.  Zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da odmah pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi nov tekst nacrta zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kako bi žurno bio upućen u parlamentarnu proceduru. Osim toga, iz VM-a su naveli, da je nacrt izmjena Kaznenog zakona već pripremljen i da će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici VM-a. 

Navedeno je također da će ovaj zaključak Ministarstvo sigurnosti u suradnji s generalnim tajništvom odmah dostaviti tajništvu Moneyvala.   

Podsjetimo, ovaj veoma važan zakon je pao sredinom ožujka na Parlamentu zahvaljujući predstavnicima iz RS-a, koji su smatrali da će on značiti prijenos ovlasti. 

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti