S bakljama i transparentima: Rudari ispred zgrade Vlade FBiH odbili da saslušaju Džindića

23.11.2021. 12:42 / Izvor: Fena
protest rudara
OTVORI GALERIJU

Nermin Džindić pokušao se obratiti rudarima koji danas protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, ali su oni odbili da ga saslušaju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pokušao se obratiti rudarima koji danas protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, ali su oni odbili da ga saslušaju.

Džindić je u pratnji specijalne policije stao pred rudare koji su mu potom okrenuli leđa i skandirali razne poruke.

Resorni ministar se vratio u zgradu, a protest rudara je nastavljen.

Rudari sedam rudnika u FBiH iz Koncerna Elektroprivreda BiH okupili su se kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku. 

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH ranije je naveo da je po tom pravilniku visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjena na 570 KM.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić istakao je da neće pristati na to i da ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudari su na protestima zapalili baklje te su izložili više transparenata.

Husić je naveo da su glavni zahtjevi rudara stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Glavni zahtjevi rudara, kako je i ranije najavljeno, su: stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH, u ulici Hamdije Čemerlića, saobraćaj je obustavljen.

protest rudara

 

Podsjetimo, zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, a obustavom proizvodnje iskazali su radnički neposluh.

"Stupili su u radnički neposluh pa je proizvodnja obustavljena, kao i u svim drugim rudnicima. Na snazi je inspekcijski pregled, kako to i nalaže Zakon o rudarstvu", kazao je direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Isad Turalić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti