Vijesti

Sarajevo: HERMES SoftLab uspješno izvršio akviziciju kompanije INSoft

18.02.2009. 16:35 / Izvor: eKapija.ba

HERMES SoftLab Sarajevo je 28. januara 2009. godine objavio uspješno zavšenu akviziciju sarajevske kompanije INSoft, koja je lider u pružanju IT rješenja za brokerske kompanije i banke u oblasti investicijskog poslovanja. Ovom akvizicijom HERMES SoftLab proširuje i nadopunjuje svoj portfolio usluga koje pruža finansijskim institucijama, što predstavlja jedan od strateških pravaca kompanije.

(Vedim Hakirević, Haris Čečo, Gregor Knafelc)

Odluka o kupovini INSoft-a je u skladu sa razvojnom strategijom HERMES SoftLab-a i cjelokupne ComTrade Group, koja konstantno jača poslovanje na području razvoja i prodaje IT rješenja u Adriatik regionu. Osnovni razlog za akviziciju INSoft-a je činjenica da je kompanija razvila IT rješenje za investicijsko poslovanje, a u Bosni i Hercegovini i Makedoniji ima impresivnu referentnu listu klijenata, kao i vrhunsko domensko znanje u razvoju i implementaciji rješenja za finansijske institucije.

„Ovom akvizicijom HERMES SoftLab postaje vodeći provider IT rješenja za investicijsko poslovanje u Bosni i Hercegovini. Kombinacija rješenja HERMES SoftLab-a i INSoft-a predstavlja cjelovitu paletu potrebnih rješenja za brokerske kompanije, banke i druge financijske institucije. Naravno, veoma bitno je naglasiti, da će rješenja koja smo dobili akvizicijom INSoft -a, biti u ponudi i na inostranom tržištu putem drugih kompanija koje su članice HERMES SoftLab grupe. INSoft klijenti, kojih ima ukupno 25, imaju zagarantovan dalji razvoj i pouzdanu tehničku podršku za postojeća rješenja“, izjavio je za eKapija.ba Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab Sarajevo.

HERMES SoftLab pruža, kompanijama iz finansijskog sektora: e-rješenja, rješenja za automatizaciju i nadzor nad poslovnima procesima (BPM), razvoj specifičnih aplikacija, savjetovanje, implementaciju partnerskih rješenja, uključujući integracije za pozadinskim sistemima.

„U kombinaciji sa postojećim IT rješenjima HERMES SoftLab-a i njihovim značajnim tehnološkim, ljudskim i finansijskim resursima koji su nam na raspolaganju u sklopu ComTrade Grupe, postavili smo temelje za izgradnju integralnih investicijsko- bankarskih rješenja. To ujedno znači da ćemo biti veoma konkurentni za velike finansijske grupacije u Jaranskom regionu“, kazao je Vedim Hakirević, osnivač i direktor INSoft-a koji preuzima novu poziciju poslovno-razvojnog menadžera za investicijsko - bankarska IT rješenja u HERMES SoftLab-u. On je, također, ukazao na stručnost i vodeća rješenja koja na području investicijskog bankarstva i brokerskih kompanija posjeduje INSoft.

Neki od vodećih klijenata INSofta u BiH su također uspješne kompanije, poput: Raiffeisen Brokers Sarajevo, Hypo Alpe-Adria-Bank Banja Luka, Eurohaus Sarajevo, Unicredit Banja Luka, Hypo Alpe-Adria-Vrijednosnice Sarajevo, Volksbank Banja Luka, AW Broker Sarajevo, Raiffeisen Capital Bank Banja Luka, SEE Investment Solutions Sarajevo.

HERMES SoftLab već godinama bilježi vrhunske rezultate u svom poslovanju što dokazuje činjenica da su u protkelih pet godina, prihodi od izvoza usluga iznosili 5 miliona eura. Ova kompanija inače oko 80 posto svojih proizvoda izvozi na tržište Sjedinjenih Američkih Država i zemalja zapadne Evrope. Uspješno okončana akvizicija će učiniti još kvalitetnijim projekat koji je nedavno potpisan sa Poreznom upravom FBiH, za izradu softvera koji će regulirati poreze na dohodak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti