Sarajevo: HERMES SoftLab uspješno izvršio akviziciju kompanije INSoft

18.02.2009. 16:35 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: HERMES SoftLab uspješno izvršio akviziciju kompanije INSoft

HERMES SoftLab Sarajevo je 28. januara 2009. godine objavio uspješno zavšenu akviziciju sarajevske kompanije INSoft, koja je lider u pružanju IT rješenja za brokerske kompanije i banke u oblasti investicijskog poslovanja. Ovom akvizicijom HERMES SoftLab proširuje i nadopunjuje svoj portfolio usluga koje pruža finansijskim institucijama, što predstavlja jedan od strateških pravaca kompanije.

(Vedim Hakirević, Haris Čečo, Gregor Knafelc)

Odluka o kupovini INSoft-a je u skladu sa razvojnom strategijom HERMES SoftLab-a i cjelokupne ComTrade Group, koja konstantno jača poslovanje na području razvoja i prodaje IT rješenja u Adriatik regionu. Osnovni razlog za akviziciju INSoft-a je činjenica da je kompanija razvila IT rješenje za investicijsko poslovanje, a u Bosni i Hercegovini i Makedoniji ima impresivnu referentnu listu klijenata, kao i vrhunsko domensko znanje u razvoju i implementaciji rješenja za finansijske institucije.

„Ovom akvizicijom HERMES SoftLab postaje vodeći provider IT rješenja za investicijsko poslovanje u Bosni i Hercegovini. Kombinacija rješenja HERMES SoftLab-a i INSoft-a predstavlja cjelovitu paletu potrebnih rješenja za brokerske kompanije, banke i druge financijske institucije. Naravno, veoma bitno je naglasiti, da će rješenja koja smo dobili akvizicijom INSoft -a, biti u ponudi i na inostranom tržištu putem drugih kompanija koje su članice HERMES SoftLab grupe. INSoft klijenti, kojih ima ukupno 25, imaju zagarantovan dalji razvoj i pouzdanu tehničku podršku za postojeća rješenja“, izjavio je za eKapija.ba Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab Sarajevo.

HERMES SoftLab pruža, kompanijama iz finansijskog sektora: e-rješenja, rješenja za automatizaciju i nadzor nad poslovnima procesima (BPM), razvoj specifičnih aplikacija, savjetovanje, implementaciju partnerskih rješenja, uključujući integracije za pozadinskim sistemima.

„U kombinaciji sa postojećim IT rješenjima HERMES SoftLab-a i njihovim značajnim tehnološkim, ljudskim i finansijskim resursima koji su nam na raspolaganju u sklopu ComTrade Grupe, postavili smo temelje za izgradnju integralnih investicijsko- bankarskih rješenja. To ujedno znači da ćemo biti veoma konkurentni za velike finansijske grupacije u Jaranskom regionu“, kazao je Vedim Hakirević, osnivač i direktor INSoft-a koji preuzima novu poziciju poslovno-razvojnog menadžera za investicijsko - bankarska IT rješenja u HERMES SoftLab-u. On je, također, ukazao na stručnost i vodeća rješenja koja na području investicijskog bankarstva i brokerskih kompanija posjeduje INSoft.

Neki od vodećih klijenata INSofta u BiH su također uspješne kompanije, poput: Raiffeisen Brokers Sarajevo, Hypo Alpe-Adria-Bank Banja Luka, Eurohaus Sarajevo, Unicredit Banja Luka, Hypo Alpe-Adria-Vrijednosnice Sarajevo, Volksbank Banja Luka, AW Broker Sarajevo, Raiffeisen Capital Bank Banja Luka, SEE Investment Solutions Sarajevo.

HERMES SoftLab već godinama bilježi vrhunske rezultate u svom poslovanju što dokazuje činjenica da su u protkelih pet godina, prihodi od izvoza usluga iznosili 5 miliona eura. Ova kompanija inače oko 80 posto svojih proizvoda izvozi na tržište Sjedinjenih Američkih Država i zemalja zapadne Evrope. Uspješno okončana akvizicija će učiniti još kvalitetnijim projekat koji je nedavno potpisan sa Poreznom upravom FBiH, za izradu softvera koji će regulirati poreze na dohodak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti