Sarajevo kao Smart City još uvijek samo ideja, vlasti nemaju sluha

27.03.2018. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo kao Smart City još uvijek samo ideja, vlasti nemaju sluha

Sa osmišljavanjem Sarajeva kao tehnološki pametnog grada otvorile bi se brojne druge mogućnosti razvoja od infrastrukturnog, turističkog do privrednog, obrazovnog, kulturnog i šire.

Sarajevo Smart City projekt koji je još 2015. godine pokrenut od strane mladih i poduzetnih ljudi, zbog nezainteresovanosti lokalnih vlasti nije odmakao dalje od same ideje.

Nasiha Pozder, konsultant na projektu City OS i doc.dr. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu za Akta.ba je kazala da je cilj ovog projekta bio, da kroz tehnologiju i praktično znanje stvori ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline, po uzoru na uspješna iskustva zapadnoeuropskih gradova, ali da nažalost od ideje do realizacije nisu daleko odmakli niti se čini da Vlada KS razumije bitnost ovakvih projekata. 

"Kanton Sarajevo je dopustio da Urbanistički plan Sarajeva istekne i tek tada pokrenuo izradu novog, tako da dokument u kojem su se trebale naći smjernice za planiranje pametnog grada, trenutno ne postoji. Strategija razvoja KS do 2020. godine se, istina, dotiče pitanja apliciranja na Horizon 2020., kao i npr. pitanja upotrebe smart IKT u poljoprivredi, ali nema posebno izdvojenog ili definisanog strateškog cilja koji bi se referirao na razvoj ili barem izradu Strategije Smart City Sarajevo", kazala je Pozder.

Kako Pozder pojašnjava u dokumentu koji je usvojenom 2016. godine propuštena je prilika da se među strateškim ciljevima, posebno u ciljevima 1.5 ili 1.6 gdje se govori o rekonstruiranju komunalne privrede i poticanju cirkularne ekonomije, odnosno održivom razvoju, potenciraju projekti sa rješenjima koja Smart City inicijative sa sobom nose, a koja su upravo najbrže vidljiva u navedenim sektorima.

IDEJE BEZ JASNOG KONCEPTA 

Inicijativu Smart City Sarajevo na samom početku podržali su brojni mladi developeri, ekolozi, elektroničari, arhitekti, umjetnici, fotografi, ekonomisti kao i uspješni bh. poduzetnici koji žive u zemlji u dijaspori, i koji su zajedno odlučili ponuditi svoje znanje i dovesti svjetske trendove u BiH.

Podsjećamo da je Kanton Sarajevo prije više od godinu dana usvojio i inicijativu za izradu projekta "smart parking", koji je podrazumijevao razradu pilot projekta po uzoru na Grad Dubrovnik ali da se sa razvojem ideje i realizacijom još uvijek nije krenulo.

"Istina, za razliku od Kantona, Grad Sarajevo je nedavno održao javnu raspravu na temu ´Sarajevo, pametni grad` i tom prilikom najavljeno je da će do aprila 2018. godine aplicirati na Horizon 2020., fond koji će omogućiti finansiranje projekata iz oblasti pametnih rješenja za gradove Evrope. Nažalost, odsustvo jasnog i sveobuhvatnog koncepta moglo bi i u ovom slučaju donijeti polovična ili neaplikabilna rješenja, ali je svakako dobar signal, da interes postoji, barem na području četiri gradske općine, u administarativnom smislu", kaže Pozder.

Neke od ideja koje bi se trebale sprovesti kroz ovaj projekat bile su fokusirane na čišće okruženje, na uštedu električne energije, poboljšanje prijevoza, pružanje Internet usluga na svakom koraku a sve s ciljem postizanja ušteda i i poboljšanja života građana.

UVEDENE PROMJENE NEPRIMJETNE

Sad već bivši premijer, Elmedin Konaković je svojevremeno održao par sastanaka sa predstavnicima projekta kazavši kako Kanton Sarajevo već pravi iskorake u primjeni novih modernih rješenja, uvodi sistem elektronske naplate karata u nekim vozilima gradskog prijevoza, postavlja eko zone za odlaganje otpada, teži ka uspostavljanju najpogodnijeg rješenja javne rasvjete u cilju uštede i slično, ali ono što je očigledno da je sve to ipak nedovoljno da bi Sarajevo dobio epitet pametnog grada.

Sa osmišljavanjem Sarajeva kao tehnološki pametnog grada otvorile bi se brojne druge mogućnosti razvoja od infrastrukturnog, turističkog do privrednog, obrazovnog, kulturnog i šire.

Pozder ističe da je City OS posebno ponosan na Sarajevo Air projekt koji također nije prepoznat od strane kantonalne ili gradske vlade, ali jeste od građana koji sve više koriste njihovu mobilnu aplikaciju kako bi se informisali o stanju zraka u Sarajevu. 

Istakla je kako je jako važno govoriti i poticati pametna rješenja, iako se nailazi na prepreke u realizaciji istih.

"Zašto smatramo važnim govoriti o pametnim rješenjima, koja podrazumijevaju i edukaciju i participaciju građana, ne samo IT rješenja, podrazumijevaju i pametno iskorištenje i planiranje funkcija u gradu u kojima je IT sektor važan alat, ali i optimizaciju funkcionisanja grada upotrebom IT alata, kojima biste mogli imati rješen monitoring nivoa rijeka što je posljednjih dana opet aktuelno i djelovati blagovremeno shodno inputima koje prikupljate zahvaljujući senzorima ili manje gužve u saobraćaju, uštede električne energije u javnoj rasvjeti i slično", pojašnjava Pozder.

Kada je riječ o drugim bh. gradovima, Mostar i Tuzla su pokrenuli priču u Smart City pravcu, ali nažalost sve je to daleko od neke intenzivnije i konkretnije inicijative.

Grad Brčko je također 2015. pokrenuo inicijativu za pretvaranje Brčkog u tzv. pametni grad odnosno grad koji će mogućiti bolju kvalitetu života građana, ali osim promotivnih aktivnosti do sada još uvijek ništa nije urađeno na tom planu.

Trend Smart City je aktualan u cijelom svijetu. U zadnjih par godina preko 500 gradova je objavilo da počinje ili su već počeli uvoditi pametna rješenja u gradove.

U cijelom svijetu 2020. je označena kao godina do kada će se ovaj projekt realizirati. Najaktivniji gradovi Evrope koji uveliko rade na uvođenju naprednih rješenja su Barselona i Beč.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti