Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: Jabuke iz BiH mogu se ponovo izvoziti u Rusiju

12.07.2018. 07:41 / Izvor: Fena

"Proizvođači iz Bosne i Hercegovine ponovo će moći izvoziti jabuke u Rusiju, koja je nakon šest mjeseci ukinula zabranu", potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ističući da je to dobra vijest za voćare u BiH, najavio je da će ruski predstavnici u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine jabuka, koje bi trebalo da se izvezu u Rusiju. 

Šarović je naglasio da će se na osnovu toga tačno znati kojim količinama BiH raspolaže kada je u pitanju izvoz u Rusku Federaciju, koji je zbog sumnje u reeksport zabranjen u januaru ove godine.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, tokom posjete Plantaži jabuka u Popovom Polju, koja je među najvećih proizvođača u RS.u, istakao da ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za njihove fitosanitarne zahtjeve.

Od nadležnih entitetskih institucija se očekuje, dodao je, da spriječe bilo kakave zloupotrebe i neodgovorno ponašanje pojedinaca u ovom poslu. 

"Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja", ukazao je Šarović. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti